Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd
Nieprzezroczysta woda i wydobywające się ze słoika bąbelki mogą niepokoić, a także zepsuć uciechę z jedzenia ogórków kiszonych. Choć nie są to zjawiska nienormalne, można się ich ustrzec. Warto wtedy dokładniej przestrzegać kilku zasad kiszenia ogórków.
Mętna woda i gazowane ogórki kiszone
Idealne ogórki kiszone są oczywiście zielone, chrupiące, zwarte i zanurzone w ładnej, klarownej solance. Jednak nie zawsze takie wychodzą. Czasem ciecz, w której nurzają się ogórki kiszone, jest nieprzejrzysta . Niepokoić mogą też wydobywające się z niej pęcherzyki gazu .
Zupełnie niepotrzebnie. Oba te zjawiska są normalne i wynikają z charakteru procesu, w którym słodkie ogórki zmieniają się w kiszone. Gazowane ogórki są jak gazowana woda – wysycone dwutlenkiem węgla, który powstaje w procesie fermentacji.
Opłucz ogórki kiszone z mętnej wody
Zmętnienie wody też nie jest przeszkodą, by bezpiecznie jeść ogórki kiszone . Jeśli jednak osad, zwany czasem kożuszkiem fermentacyjnym, który zebrał się na ogórkach, przeszkadza nam, możemy łatwo go usunąć. Wystarczy przepłukać ogórki przed jedzeniem.
Ale jeśli rzeczywiście osad, zmętnienie wody i pęcherzyki dwutlenku węgla przeszkadzają nam cieszyć się ogórkami, warto następnym razem przygotowując je dochować szczególnej pieczołowitości. Zwłaszcza że ogórki faktycznie mogą się zepsuć , choć akurat nie w ten sposób.
Jak poprawnie kisić ogórki
Niezależnie od dodawanych do ogórków składników – czosnku, chrzanu, kopru i wielu magicznych elementów – powinniśmy przestrzegać podstawowych zasad. Najważniejsza to dokładne wyparzenie słoików i użycie czystych zakrętek. Pokrywki typu twist-off, czyli metalowe do gwintowanych słoików, łatwo się niszczą . Odrzucamy więc takie z oznakami rdzy oraz uszkodzeniami gumowej wyściółki zakrętek.
Kisząc ogórki należy również pilnować, by były ciasno upchnięte i dokładnie pokryte zalewą . W przeciwnym razie mogą wypływać, a część, która nie będzie zanurzona w solance, łatwo spleśnieje. Pamiętajmy też, by upewnić się, że słoiki są dobrze zawekowane , zanim odstawimy je do piwnicy. A także o regularnym zużywaniu najstarszych przetworów, by nie leżały dłużej niż kilka miesięcy.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia bobu i poznaj zdrowotne właściwości babki płosznika .