Prosty dżem z 2 składników i bez grama cukru. Moje wnuki go uwielbiają
Zapomnij o dżemie ze sklepu. Przygotuj domowy z sezonowego owocu, który nie ma sobie równych. Z tym przepisem dżem z borówek zrobisz nie tylko łatwo, ale też bez dodatku cukru. Smak zachwyci wszystkich i poproszą, abyś przyrządzała ten dżem znacznie częściej.
Najlepszy z dżemów
Dżem to świetny produkt, który ma wiele zastosowań. Można dodać go zarówno do naleśników i stworzyć pyszne danie obiadowe lub zrobić z nim kanapki. Podane na słodkie śniadanie, zachwycą każdego. W każdym połączeniu smakuje wyśmienicie, ale może być znacznie lepsze.
Na przykład, kiedy zrobisz go własnoręcznie z sezonowych owoców. Jeżeli chcesz przygotować taki domowy i naturalny, poznaj przepis na dżem z borówek bez dodatku cukru. Sposób jest łatwy, a o tym, jak go zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Z tej mąki zrobisz najlepsze ciasto na pierogi. Wyjdzie miękkie i elastyczneSmak dzięki borówkom
Najważniejszym produktem są borówki, z których przygotujesz dżem. Muszą być świeże i dojrzałe. To dzięki tym cechom niepotrzebny jest dodatek w postaci cukru, ponieważ dodamy owoc, który sprawi, że dżem będzie idealnie słodki.
Składniki:
- 500 g borówek
- 2 banany
Przepis na dżem z borówek
Zacznij od obrania bananów. Następnie pokrój je w małą kostkę. Borówki przebierz i umyj. Przekrój je na pół i umieść w garnku. Podgrzewaj na małym ogniu i nie zapomnij, aby od czasu do czasu je przemieszać.
Kiedy puszczą sok, dodaj banany. Gotuj je przez około 15 minut. Banany muszą się rozpaść i połączyć z borówkami. Gęsty dżem przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Pozostaw je odwrócone do góry dnem, do momentu całkowitego wystygnięcia.
Latem polecamy również wyśmienite ciasto agrestowe z nietypową kruszonką. Rodzina będzie zachwycona.