Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wydrąż ziemniaki i wypchaj mięsem mielonym. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.07.2024 10:57

Wydrąż ziemniaki i wypchaj mięsem mielonym. Za ten przepis ktoś powinien dostać medal

faszerowany mięsem ziemniak
Fot. YouTube/Webspoon PL

Nie masz pomysłu na obiad? Wystarczy, że w domowych zapasach znajdziesz ziemniaki i mięso mielone. Przygotujesz z nich doskonałe danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poznaj przepis i przygotuj tę potrawę w swoim domu, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. 

Ziemniaki nie tylko w tradycyjnej formie

Ziemniaki to nieodłączny składnik polskiej kuchni. Są nie tylko dodatkiem do zupy czy dania głównego. Ich powszechność oraz uniwersalność, bo można przygotować je w różnej formie, sprawiają, że są jednym z lepszych produktów.

Warto to wykorzystać i przygotować z tego warzywa danie z przepisu, który poznasz za chwilę. Ziemniaki nafaszerujesz mięsem mielonym, a takie połączenie zachwyci każdego. Wypróbuj ten sposób, a bardzo często będziesz wracać do tego genialnego dania obiadowego. 

wydrązanie ziemniaka.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL
Biedronka zdetronizowana. W tym sklepie zakupy zrobisz jeszcze taniej

Ziemniaki, mięso mielone i kilka dodatków

Jak już wiesz, najważniejszymi produktami są ziemniaki i mięso mielone. Jednak te produkty nie wystarczą i potrzebujesz także innych. Będą to między innymi przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. O wszystkich składnikach dowiesz się więcej, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. To tam znajdziesz także odpowiednie proporcje. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Webspoon PL, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 75 g + 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml śmietany 12%
  • 40 ml sosu sojowego
  • 1 cebula
  • 200 g sera cheddar w kawałku
  • ⅓ łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowane ziemniaki

Mielone mięso przełóż do miski. Przypraw je słodką papryką, granulowanym czosnkiem, oregano, pieprzem oraz solą. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Przełóż ją do miski, wlej sos sojowy i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Jednolitą masę włóż do lodówki na 30 minut. 

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie za pomocą skrobaczki lub noża wydrąż wnętrze ziemniaka. Nafaszeruj go masą z mięsa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej roztopionym masłem (75 gramów). Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. 

W czasie pieczenia przygotuj sos. Zacznij od rozjuszenia 50 gramów masła w garnku. Następnie wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Kiedy się połączą, wlej śmietanę, wsyp ostrą paprykę oraz starty na małych oczkach tarki ser. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez chwilę. Gotowy sos musi być gęsty i jednolity. Ziemniaki podawaj z sosem, a będą smakowały wybornie. Sprawdź przepis na obiad z mięsa mielonego i cukinii oraz jak przyrządzić pożywne danie z kapusty.

sos do ziemniaka.jpg
Fot. YouTube/Webspoon PL