Ogórki wkładam do słoików i zalewam musztardą. To hit zimy, ale większość znika latem przy grillu
Zainspiruj się przepisem i przygotuj ogórki w musztardzie. To warzywo nigdy nie smakowało lepiej, a ta jego forma zaskoczy każdego. Wypróbuj przepis i zaskocz rodzinę. Uważaj, bo smak uzależnia, a te ogórki będziesz robiła na okrągło.
Ogórki nigdy nie smakowały lepiej
Sezon na ogórki trwa, więc warto rozejrzeć się za nieoczywistymi metodami ich przygotowywania. Podczas naszych poszukiwań natknęliśmy się na przepis od pani Katarzyny, która prowadzi kanał Kasia in the garden , gdzie dzieli się swoimi kulinarnymi poradami na YouTubie.
Na swoim kanale zaprezentowała przepis na ogórki z musztardą. Sposób zachwycił nas na tyle, że postanowiliśmy podzielić się nim z tobą. Choć mają to być przetwory na zimę, większość z nich zniknie podczas letniego grillowania. Smak spodoba się domowników tak bardzo, że od razu pomyśl o przygotowaniu podwójnej porcji. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Musztarda nie tylko do mięs
Musztarda to przede wszystkim świetny dodatek do mięs. Podkreśla ich smak i dodaje nieco pikantności. Tym razem użyjemy jej do ogórków. Smak, jaki wyniknie z tego połączenia, jest po prostu genialny. Będziesz żałować, że wcześniej nie wpadłaś na coś tak genialnego.
Oprócz ogórków i musztardy potrzebne są także pozostałe składniki na zalewę. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Pamiętaj, aby nie pomijać żadnego z produktów. Zdjęcia ilustrujące pochodzą ze wspomnianego kanału Kasia in the garden.
Składniki:
- ok 2 kg ogórków
- 1 l wody
- 240 ml octu
- 2 ½ łyżki soli niejodowanej
- 1 ½ szklanki cukru
- 5 łyżek musztardy sarepskiej
- 3 listki selera (do każdego słoika)
- 1 ziarno ziela angielskiego (do każdego słoika)
- kilka ziaren pieprzu
- gorczyca
Przepis na ogórki z musztardą
Do garnka wlej wodę oraz ocet. Następnie wsyp cukier oraz sól. Dodaj także musztardę i dokładnie wymieszaj składniki. Zalewę doprowadź do zagotowania. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki.
Do każdego słoika włóż po 3 liście selera, po ziarenku ziela angielskiego oraz kilka ziaren pieprzu. Wsyp po łyżeczce gorczycy i w każdym słoiku ciasno upchaj ogórki. Gorącą zalewę wlej do każdego ze słoików. Szczelnie zakręć słoiki, a na koniec poddaj je pasteryzacji przez 5 minut od zagotowania wody. Słoiki przechowuj do góry dnem w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, jaką ofertę przygotował Lidl oraz dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać skórki z ogórków .