Przenigdy nie wyrzucaj skórek z ogórków. Odstraszą ogrodowego szkodnika
Ogórki mają mnóstwo zastosowań kulinarnych, ale, jak się okazuje, nie tylko. Oto do czego wykorzystać można skórki ogórka, których nie chcemy jeść, ale nie chcemy ich też wyrzucać.
Skórki z ogórka w kuchni
Skórki z ogórka są oczywiście jadalne. Bardzo często zresztą zostawiamy je na warzywie po to, by podbić jego smak. Czasem jednak skórka okazuje się za gruba i za twarda, by ją jeść. Dotyczy to zarówno ogórków szklarniowych, jak i gruntowych. Co wtedy?
Po pierwsze, z całą pewnością nie wyrzucać takich skórek. Można wykorzystać je zarówno w domu, jak i w ogrodzie. Choć ogórek jest bardzo wodnisty, zawiera prócz wody składniki, które pomogą między innymi w sprzątaniu.
Ten przepis na syrop z czarnej porzeczki dostałam od babci. Robię teraz, a w zimie jestem za to sobie wdzięcznaOgórki do sprzątania
Skórki z ogórka doskonale nadają się do sprzątania najróżniejszych powierzchni. Najczęściej wymieniane jest czyszczenie armatury i blatów w kuchni. Aby wzmocnić jego działanie, można zblendować skórę z jednego dużego ogórka z 2 łyżkami sody oczyszczonej, a uzyskaną pastą wyczyścić powierzchnię i spłukać.
Jednak skórki z ogórka polecane są też do czyszczenia butów. Zaś z innego rozwiązania najbardziej ucieszą się rodzice małych dzieci. Okazuje się, że można próbować ogórkiem usuwać ślady kredek na ścianach. A to dopiero zastosowania czyszczące.
Ogórek na szkodniki
Skórki z ogórka sprawdzą się też w ogrodzie, odstraszając szkodniki, zwłaszcza mrówki. Ogórki zawierają bowiem kukurbitacynę. To substancja odpowiedzialna za goryczkę w warzywie. Nie lubią jej ludzie, ale nie lubią także owady.
Plasterki ogórka rozkładamy więc tam, gdzie zjawiają się niepożądani goście. Najlepiej umieścić obierki ogórka w aluminiowej tacce, np. jednorazowej foremce do ciasta. Kontakt chemii zawartej w ogórku z aluminium wyzwoli dodatkowy, nieprzyjemny dla owadów zapach.
Wypróbuj też sposoby na zużycie łupin z arbuza i przepis na domową szynkę.