Smakosze.pl Porady Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie
screeny z filmu pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube

Okrasa pokazał, jak robi zakwas na żurek. Ta sztuczka ułatwi wszystkim życie

25 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karol Okrasa zdradził prostą sztuczkę, dzięki której domowy zakwas na żurek na Wielkanoc będzie gotowy nie po ponad tygodniu, a już po 3- 4 dniach. Woda z domowych kiszonek znacznie przyspiesza proces fermentacji.

Żurek gotowany na domowym zakwasie nie ma sobie równych

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy zastanawiać się, co przygotować na świąteczny stół. Jedną z tradycyjnych potraw jest żurek z kiełbasą, jajkiem i chlebem. Najlepszy żur przygotujemy oczywiście z domowego zakwasu.

Zakwas na żurek przyrządzany tradycyjną metodą potrzebuje około 8, a nawet 10 dni, aby nabrał charakterystycznego smaku. Karol Okrasa pokazał, jak przyspieszyć cały proces fermentacji. Domowy zakwas będzie gotowy po 3- 4 dniach.

Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej. Dodajemy również letnią wodę, ziele angielskie, liście laurowe i czosnek. Proporcje są następujące: 200 g mąki, 2 l ciepłej wody, 10 ziaren ziela angielskiego, 6 liści laurowych i ząbek czosnku. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

Karol Okrasa pokazał, jak przyspieszyć fermentację zakwasu na żurek

Karol Okrasa do wszystkich, wymienionych wyżej składników, dodaje 2- 3 łyżki wody z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty . Najlepszy efekt uzyskamy, kiedy wykorzystamy domowe przetwory. Kwas mlekowy zawarty w wodzie po kiszonkach znacznie przyspieszy fermentację.

Zakwas będzie gotowy po 3- 4 dniach. Okrasa zaznaczył również, aby zakwas na żurek przygotowywać w wyparzonym słoiku, aby się nie zepsuł. Wymieszane składniki przykrywamy gazą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w suche i zacienione miejsce.

Do zakwasu możemy również dodać skórkę razowego chleba

Okrasa do zakwasu na żurek proponuje dodać również wysuszoną skórkę z chleba razowego. Chleb, podobnie jak woda z kiszonek, przyspieszy cały proces fermentacji. W tym przypadku jednak zaczynają pracować drożdże, a nie kwas mlekowy.

Zakwas na żurek z dodatkiem chleba będzie gotowy po około 5- 6 dniach. Taki zakwas będzie mniej kwaskowaty od zakwasu z wody po ogórkach kiszonych lub kiszonej kapuście.

Czym różni się od siebie barszcz biały i żurek? Na Wielkanoc zamiast zimnych nóżek, przygotuj galaretki drobiowe w kształcie jajek. Zachwycą wszystkich gości.

żurek.jpg
canva/Fired1991
Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej
Książę William odwiedził polską restaurację. Nie uwierzysz ile zapłacił za kanapkę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy