Smakosze.pl

canva/GMVozd

Koniec z tarciem ziemniaków. Najlepsze placki ziemniaczane zrobisz zupełnie inaczej

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Masz ochotę na placki ziemniaczane, ale zniechęca Cię czasochłonne tarcie warzyw? Koniecznie zrób placki z poniższego przepisu. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu, pyszne i chrupiące.

Placki ziemniaczane zrobisz błyskawicznie

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Wystarczy, że zblendujesz surowe ziemniaki z resztą składników. Placki po usmażeniu są chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Do przygotowania placków ziemniaczanych bez tarcia ziemniaków wykorzystaj ziemniaki mączne, najlepiej typu B lub C. Te odmiany zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu nie rozwarstwią się na patelni podczas smażenia.

Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków smaż na mocno rozgrzanym oleju. Jeśli tłuszcz nie osiągnie wysokiej temperatury, zostanie wchłonięty przez masę ziemniaczaną. Placki będą bardzo ciężkie, tłuste i stracą smak.

sałatka śledziowa według przepisu Rączki

Rączka wziął śledzie i pokazał swój patent na sałatkę. 100 razy lepsza od jarzynowej

CZYTAJ DALEJ

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 3- 4 łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?

Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zblenduj i odlej nadmiar wody. Pokrój cebulę i czosnek. Przygotowane składniki przełóż do blendera kielichowego. Wbij jajka i wsyp sól, pieprz i majeranek. Blenduj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Dodaj mąkę pszenną w takiej ilości, żeby zagęścić masę z ziemniaków. Wymieszaj. Masę wykładaj na mocno rozgrzany olej i smaż po kilka minut na stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. z sosem z suszonych grzybów lub gulaszem , smacznego.

placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków.jpg
canva/Timolina

 

Książę William odwiedził polską restaurację

Książę William odwiedził polską restaurację. Nie uwierzysz ile zapłacił za kanapkę

CZYTAJ DALEJ
najlepszy przepis na jajecznicę

Oddzielił żółtka od białek i poczekał 6 dni. Nie ma lepszego patentu na jajecznicę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >