Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy różnią się od siebie barszcz biały i żurek?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 31.10.2021 02:00

Czy różnią się od siebie barszcz biały i żurek?

żurek
canva/joannawnuk

Żurek i biały barszcz są popularnymi i bardzo lubianymi, polskimi zupami. Niektórzy nawet je mylą, bo wyglądają podobnie, a nawet podobnie smakują i pachną. Wiesz jednak, czym różnią się od siebie barszcz i żurek? Zdziwisz się, na czym ta różnica polega.

Różnice między żurkiem i białym barszczem często się zacierają. Każdy region nieco inaczej przyrządza bowiem te zupy, ich nazwy też często są mylone.

Czym różnią się od siebie barszcz i żurek?

Podstawowa różnica między tymi zupami polega na tym, że barszcz robi się na zakwasie z mąki pszennej, a żurek na zakwasie żytnim. To sprawia, że żurek ma wyraźniejszy, bardziej kwaśny smak.

Żur jest dość zawiesistą, gęstą zupą. Gdy się go je wyczuwa się otręby z razowej mąki. Żur gotuje się zwykle na wędzonce, doprawia sporą ilością czosnku. Jest pełen smaku i ma wyraźny smak. Często podaje się go z ziemniakami, ale częściej z białą kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Żuru zwykle nie zabiela się.

Białym barszczem lub żurkiem niektórzy nazywają lżejszą wersją żuru. Zupy te są rzadsze, doprawiane zwykle majerankiem i tylko delikatnie czosnkiem. Barszcz biały zwykle robi się na zakwasie z mąki pszennej, ale można też na kwaśnym mleku czy kiszonej kapuście. Zupa ta powinna być bowiem lekko kwaśna. Nazwa barszczu białego bierze się też z jego barwy — jest bowiem zabielany śmietaną. Zwykle serwuje się go z pieczywem, jajkiem i białą kiełbasą.

Jak zrobić zakwas?

Jeśli chcesz przygotować zakwas żytni, użyj mąki razowej z pełnego przemiału czyli typ 2000. Gdy chcesz zrobić zakwas pszenny, użyj mąki pszennej, najlepiej pełnoziarnistej.

3 łyżki mąki wsyp do czystego słoika i wymieszaj ją z ok. 100 ml wody. Słoik przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce. Następnego dnia dodaj do słoika znów 3 łyżki mąki i 100 ml wody, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce. Tak samo postępuj przez 5 dni. W tym czasie zakwas zacznie wytwarzać pęcherzyki powietrza, czyli kisnąć.

Tak przygotowany zakwas wstaw do lodówki i „dokarmiaj" raz w tygodniu. Dokarmianie polega na dosypywaniu do niego 3 łyżek mąki i dolewaniu ok. 100 ml wody, tak by powstała gęsta zawiesina. Tak przygotowany zakwas możesz hodować nawet kilka lat.

Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis na żurek, a także przepis na biały barszcz według Karola Okrasy.

zakwas na żur
zakwas na żur

Źródło zdjęcia: canva/mnplatanova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: artkulinaria, regiodom

Zapraszamy na nasz Instagram