Smakosze.pl Przepisy Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania
screen z filmu na kanale YouTube KuchniaLidla.pl

Okrasa z białej kiełbasy robi rarytas. Będzie przebojem wielkanocnego śniadania

14 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wielkanoc bez białej kiełbasy to nie Wielkanoc. Jak można zaskoczyć najbliższych tym pozornie prostym przysmakiem? Wypróbuj przepis od znanego i lubianego kucharza. Jego biała kiełbasa z sosem musztardowo-piwnym oczaruje absolutnie wszystkich.

Biała kiełbasa Karola Okrasy w sam raz na wielkanocne śniadanie

Nadchodzące święta to idealna okazja do wzbicia się na wyżyny swoich kulinarnych umiejętności. Z Karolem Okrasą, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na kanale YouTube, stanie się to znacznie prostsze. Jego niezwykłe pomysły na tradycyjne potrawy znane są nie od dziś. Swój kunszt pokazuje także w przypadku wielkanocnej białej kiełbasy.

Zamówił kurczaka w samolocie do USA. Po spróbowaniu mógł powiedzieć tylko jedno

Przepis na białą kiełbasę według Karola Okrasy

Składniki:

  • biała kiełbasa parzona – 6 szt. (500 g)
  • cebula biała – 3 szt. (500 g)
  • musztarda francuska – 50 g
  • śmietanka 30% – 300 ml
  • masło – 100 g
  • ciasto francuskie – 600 g
  • majeranek suszony – 1,5 łyżki
  • kminek – 0,5 łyżeczki
  • gruszki – 3 szt.
  • piwo porter – 500 ml
  • miód akacjowy – 3 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • mleko – 1 łyżka
  • sól – 1 szczypta
  • biały pieprz – 1 szczypta
  • olej do smażenia – 3 łyżki

Jak zrobić pomysłową zapiekankę z białek kiełbasy?

Białą kiełbasę pokrój w plastry o grubości ok. 3 centymetrów . Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kiełbasę włóż na tłuszcz i obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Dzięki temu mięso złapie dodatkową porcję smaku i aromatu .

W międzyczasie przygotuj cebulę do zapiekanki z białej kiełbasy . Warzywo obierz i pokrój w cienkie pióra . Zrumienioną białą kiełbasę zdejmij z patelni, a na pozostały po niej tłuszcz wrzuć cebulę. Dodaj do niej także sól i 3 łyżeczki miodu .

Cebulę do białej kiełbasy skarmelizuj na wolnym ogniu na złocisty kolor . Następnie dołóż do niej musztardę, majeranek, kminek oraz ciemne piwo . Składniki wymieszaj i trzymaj na niewielkiej mocy palnika . Powinno to trwać tyle czasu, aby płyn zredukował się o ⅓ objętości .

Zagęszczony sos do białej kiełbasy dopraw solą, białym pieprzem i odrobiną miodu . Dołóż do niego także masło i słodką śmietankę . Całość mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec na patelnię dołóż podsmażoną białą kiełbasę i połącz składniki .

Gruszkę pokrój w grube kawałki z pominięciem gniazd nasiennych . Dodaj ją do sosu z cebulą i białą kiełbasą. Podgrzewaj jeszcze chwilę, a następnie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego, pozostawiając na patelni nadmiar płynu . Potrawę odstaw do wystygnięcia .

Przestudzoną białą kiełbasę przykryj przyciętym na wymiar płatem zimnego ciasta francuskiego . Wierzch ponakłuwaj widelcem i posmaruj jajkiem rozkłóconym z niewielką ilością mleka . Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C . Potrawę zapiekaj ok 15 minut .

Po upływie tego czasu zapiekankę z białej kiełbasy wyjmij z piecyka . Ciasto powinno nabrać złocistego koloru . Danie podawaj pokrojone na porcje, z dodatkiem odłożonego wcześniej i podgrzanego nadmiaru sosu. Najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu . Co o gotowaniu Karola okrasy sądzi znany youtuber ? Pieczone mięso w wykonaniu kucharza będzie w sam raz na święta .

biała kiełbasa (1).png
Canva / bernjuer

Pulpety w sosie pomidorowym. Ogiński nie wyobraża ich sobie bez 2 dodatków
Zapomnij o wkładaniu jajek do wody. Świeżość ocenisz już w trakcie zakupów
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy