Pulpety w sosie pomidorowym. Ogiński nie wyobraża ich sobie bez 2 dodatków
Piotr Ogiński robi pulpety inaczej niż wszyscy. Do mięsa mielonego dodaje ugotowany, zimny ryż, startą marchewkę oraz zeszkloną na maśle cebulę. Dzięki tym dodatkom kultowe danie smakuje jeszcze lepiej. Kucharz podaje pulpety z domowym sosem pomidorowym.
Ogiński pokazał, jak robi pulpety. Efekt zachwyca
Piotr Ogiński jest twórcą kanału Kocham Gotować na YouTube i Instagramie. To właśnie na tym kanale popularny kucharz dzieli się przepisami na dania główne i pyszne desery. Kucharz zdradza także przydatne sztuczki kulinarne.
Niedawno Ogiński opublikował film, na którym przygotowuje na obiad pulpety w sosie pomidorowym. Kucharz nie wyobraża sobie pysznych pulpetów bez marchewki i ryżu i to właśnie tymi składnikami wzbogaca masę na kultowe danie.
Ogiński wyrobione pulpety piecze razem z domowym sosem pomidorowym. Sos przygotowuje według przepisu, którego nauczyła go jego mama. Sos z rosołu z poprzedniego dnia jest pełny smaku i doskonale łączy się z mięsem mielonym.
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Kocham Gotować na YouTube.
Zamówili jedzenie dla 5 osób i wyszli bez płacenia. Reakcja była natychmiastowa
Przepis na pulpety z ryżem i marchewką
Składniki na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ugotowanego ryżu
- marchewka
- 3 cebule
- jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki suszonego majeranku
- łyżeczka musztardy
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Składniki na sos:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 350 ml rosołu
- 30 g masła
- 30 g mąki pszennej
- sól, pieprz
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym?
Cebule posiekaj i zeszklij na oleju. Przełóż ją do miski. Dodaj startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, ugotowany ryż i mięso mielone. Dołóż musztardę, śmietanę, majeranek, słodką paprykę i szczyptę cynamonu.
Całość dopraw solą, pieprzem, wbij jajko i wyrabiaj, żeby składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj pulpety. Przygotuj sos: na patelnię wsyp mąkę i dodaj masło. Podsmażaj chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze chwilę, stale mieszając.
Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Sos przelej do naczynia żaroodpornego. Poukładaj pulpety i całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, piecz około 30 minut.
Czy masz dobre ziemniaki na placki ziemniaczane? Ogiński pokazał, jak to sprawdzić. Znany kucharz zdradził także przepis na kultowy deser PRL-u- w tym artykule poznasz przepis na piszingera.