Orzechy włoskie są gorzkie? Jedna czynność i natychmiast zapomnisz o goryczce
Orzechy włoskie są najzdrowszymi orzechami i w tym stwierdzeniu nie ma ani cienia przesady. Warto włączyć je do swojej diety. Jednak, co zrobić, by pozbyć się charakterystycznej goryczki? Są na to sprawdzone sposoby, z których warto skorzystać.
Orzechy włoskie jedz na zdrowie i dla smaku
Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale to energia pełna wartości odżywczych i przekąska, po którą warto sięgać . Orzechy włoskie możemy chrupać, dodawać je do owsianki, zapiekanek i sałatek. Naprawdę warto, bo naukowcy dowiedli, że osoby, które jedzą te orzechy, żyją dłużej. Jedzenie orzechów włoskich kilka razy w tygodniu sprzyja zachowaniu zdrowia w starszym wieku.
Te orzechy naszpikowane są antyoksydantami, witaminą E, żelazem, miedzią i manganem. Ich jedzenie poprawia pracę mózgu, układu krążenia i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Warto wiedzieć, że orzechy włoskie są bardzo sycące i sprzyjają zachowaniu odpowiedniej masy ciała. Co jednak robić, by pozbyć się goryczki z orzechów włoskich?
Pozbądź się goryczki z orzechów włoskich
Za goryczkę, którą czasem czujemy w orzechach włoskich, odpowiada ich skórka. Tu gromadzi się gorzki smak, ale też cenne składniki odżywcze . Skórka bogata jest w antyoksydanty, dlatego orzechy włoskie warto jeść ze skórką. Co możemy zrobić, by pozbyć się gorzkiego posmaku?
Orzechy włoskie warto prażyć na suchej patelni. Możemy też użyć piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Orzechy powinny w nim spędzić 10 minut . Orzechy warto potem przesypać do słoika, potrząsnąć nim, a skórka sama odpadnie.
Sprawdzony sposób na goryczkę w orzechach włoskich
Innym sposobem na pozbycie się goryczki z tego zdrowego przysmaku jest gotowanie obranych orzechów włoskich przez 5 minut w mleku . Orzechy należy wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć je na ręcznik papierowy. Tak przygotowane orzechy włoskie będą niezwykle delikatne i nie poczujemy w nich goryczki.
Warto też pamiętać, że gorycz może być oznaką zepsutych orzechów włoskich . Takich orzechów nic już nie uratuje. Nie możemy ich jeść. Orzechy włoskie, które przechowujemy w zbyt wysokiej temperaturze, zjełczeją. Natomiast trzymane w miejscu wilgotnym, spleśnieją. Pisaliśmy o tym, by nie wyrzucać łupin z orzechów włoskich. Radziliśmy, dlaczego warto namaczać orzechy w wodzie z solą.
Źródło: przyslijprzepis.pl, dietetycy.org.pl