Strzelczyk podaje kluski śląskie z zapomnianym mięsem. Polacy go omijają i wiele tracą
Czy lubicie kluski śląskie? Jeśli tak, to mamy dla was przepis na tę smaczną potrawę od kucharza Tomasza Strzelczyka. Znany kucharz podaje kluski śląskie z mięsem, które jest już nieco zapomniane. Jednak warto do niego wrócić, bo potrawa jest bardzo smaczna.
Kluski śląskie z drobiowymi serduszkami od Tomasza Strzelczyka
Kluski śląskie są lubiane nie tylko na Śląsku. To danie przyrządza się również w innych regionach Polski. Zwykle kluski śląskie podaje się ze skwarkami i cebulką. Smakują też wyśmienicie z roladami, mięsem w sosie lub z grzybami.
Jednak kucharz Tomasz Strzelczyk zupełnie inaczej serwuje to danie. Kluski śląskie podaje z drobiowymi serduszkami. To mięso nie jest zbyt popularne w naszym kraju. A szkoda, bo jedzenie drobiowych serduszek wspiera naszą odporność, zapobiega anemii i otępieniu. Polecamy przepis na kluski śląskie od Tomasza Strzelczyka.
Jesienią rodzina prosi mnie tylko o takie racuchy. Sekretem ich smaku jest to warzywoJak zrobić kluski śląskie z drobiowymi serduszkami?
Składniki:
- 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
- 300 g mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- sól
- pieprz
- 1 kg drobiowych serduszek
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
Cebulę siekamy i podsmażamy, dodajemy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Dokładamy gałązkę rozmarynku i rozgnieciony czosnek. Do wcześniej umytych i oczyszczonych serduszek dodajemy sól, pieprz i mieszamy. Obtaczamy je w mące i dorzucamy je na patelnię.
Smażymy serduszka do zarumienienia i dolewamy wodę. Dosypujemy majeranek, sól i pieprz. Dokładamy też miód i liście laurowe. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Teraz robimy kluski śląskie.
Kluski śląskie z prawdziwym przysmakiem
Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy do masy ziemniaczanej żółtka, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wyrabiamy masę ręką. Formujemy kluski przy pomocy łyżki.
Wrzucamy kluski śląskie do wrzątku i od momentu wypłynięcia powinny się gotować 2 i pół minuty. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, dokładamy serduszka drobiowe i posypujemy natką pietruszki. Danie jest smaczne i bardzo pożywne. Przygotowanie takiego obiadu zajmuje około godziny. Pisaliśmy o robieniu klusek z 2 składników. Radziliśmy, jak zrobić lśniące kluski śląskie.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA