Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babcia zdradziła mi jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały. O tej zasadzie każdy zapomina
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.10.2023 14:47

Babcia zdradziła mi jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały. O tej zasadzie każdy zapomina

suszenie grzybów
Canva/JulyProkopiv

Jesień to doskonały moment, by wyruszyć na grzybobranie. Jeśli szczęście nam dopisze i znajdziemy leśne okazy, to warto je ususzyć. Jednak, co zrobić, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia? Babcia zdradziła mi ważną zasadę. Niestety każdy o niej zapomina.

Grzybiarze kochają jesień

Jesień to ulubiona pora roku grzybiarzy. Wtedy tłumnie ruszają do lasów, by zbierać prawdziwki, kozaki, podgrzybki i wiele jeszcze innych grzybów. Każdy zebrany okaz cieszy i jest potem wykorzystywany w kuchni. Z grzybów można robić zupy, dodawać je do makaronów, mięs i sosów.

Warto je też ususzyć. Do suszenia najlepiej nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Natomiast te z blaszkami podczas suszenia tracą swoją sprężystość. Świetnie suszenia znoszą prawdziwki i podgrzybki. Raczej nie suszy się maślaków, bo zawierają dużo wody. 

grzyby
Canva/fotokris
Wlewam jajka do przekrojonego chleba. Po chwili cieszę się wyjątkowym przysmakiem

Jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały?

Grzyby są dobrą metodą na przechowywanie grzybów. Jednak grzyby, które wybieramy do suszenia, nie mogą być mokre. Dlatego grzybów do suszenia nie myjemy, a czyścimy szczoteczką. Nie bójmy się, że do potraw trafi potem piasek. 

Ususzone grzyby przed dodaniem ich do dań wcześniej moczymy. W wodzie zostanie piasek i się go pozbędziemy. Warto też pamiętać o jednej kluczowej zasadzie podczas suszenia grzybów. Przekazała mi ją babcia, która doskonale znała się na suszeniu leśnych okazów.

Pokrój grzyby w talarki, a nie spleśnieją

Musimy pamiętać o tym, by pokroić grzyby w talarki. Wówczas doskonale zniosą one suszenie. Proces suszenia przebiegnie równomiernie i będzie krótszy. Grzyby tak suszone nie spleśnieją. Dlatego pamiętajmy, by pokroić w talarki grzyby przed ich suszeniem. 

Grzyby możemy suszyć w specjalnej suszarce do grzybów. Można też użyć piekarnika. Wiele osób wciąż nawleka grzyby na nitkę i suszy na słońcu lub w innym ciepłym miejscu. Każdy ma swoją ulubioną i sprawdzoną metodę. Pisaliśmy o tym, jak suszyć grzyby w piekarniku. Radziliśmy też, w jaki sposób nie można suszyć grzybów. 

suszone grzyby
Canva/maranelo66

Źródło: gotujmy.pl, winiary.pl