Orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz. Najlepiej smakuje w ciepłe dni
Chłodnik litewski to idealna zupa na obiad w upalne, słoneczne dni. Jest lekka, orzeźwiająca i pełna aromatu. Ewa Wachowicz do tradycyjnego chłodnika dodaje zakwas na żur, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na orzeźwiający chłodnik litewski według Ewy Wachowicz.
W maju w sklepach zaczyna pojawiać się botwinka, czyli młode buraczki z łodygami i liśćmi. Mają rewelacyjny smak, są bardzo zdrowe i przygotujesz z nich wiele smacznych dań, w tym właśnie tradycyjny chłodnik litewski.
Chłodnik to świeża, lekka i niezwykle orzeźwiająca zupa, którą podajemy mocno schłodzoną. W daniu, oprócz botwinki, mamy jeszcze młode rzodkiewki, zielonego ogórka, zsiadłe mleko i kilka prostych składników, dzięki którym chłodnik błyskawicznie znika z talerzy.
Ewa Wachowicz do tradycyjnej, litewskiej zupy dodaje również odrobinę zakwasu na żurek , dzięki czemu chłodnik ma bardzo wyraźny smak i jest jeszcze zdrowszy. Zupę ugotuj również na bulionie warzywnym , będzie o wiele lepsza, niż gotowana na samej wodzie.
Przepis na chłodnik litewski według Ewy Wachowicz
Składniki:
-
botwinka
-
pęczek rzodkiewki
-
duży ogórek zielony
-
1/3 szklanki zakwasu na żurek
-
3 szklanki zsiadłego mleka
-
szklanka wywaru warzywnego
-
koperek
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz do smaku
-
jajka na twardo po podania
-
kwaśna śmietana 18% do podania
Jak zrobić chłodnik litewski według Ewy Wachowicz?
Buraki, łodygi drobno posiekaj, zagotuj wywar i włóż do niego przygotowane warzywa, gotuj 10 minut na wolnym ogniu, następnie dodaj posiekane liście i gotuj kolejne 5 minut.
Do zupy wlej zakwas na żurek, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie zetrzyj na tarce rzodkiewki, ogórka i czosnek. Składniki włóż do zimnej zupy, zalej zsiadłym mlekiem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chłodnik wstaw do lodówki na około 30 minut, po tym czasie oprósz zupę koperkiem i podaj z ugotowanym na twardo jajkiem i kleksem kwaśnej śmietany , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Lane kluski do gulaszów i zup. Wystarczy poznać 1 sekret, a zawsze będą smakować obłędnie
-
Najbardziej kultowy przepis na zapiekanki z serem i pieczarkami. Smak dawnych lat
Źródło: ewawachowicz.pl