Smakosze.pl
Zakwas

canva/Dar1930, Getty Images; fired1991, Getty Images

Jak zrobić domowy zakwas na żurek? Babcine triki sprawią, że wyjdzie idealnie

20 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zrobienie domowego zakwasu na żurek wcale nie jest zadaniem skomplikowanym czy wymagającym. Aby mieć pewność, że proces przebiegnie właściwie, należy zastosować dwie babcine zasady. Po pierwsze zakwas powinien fermentować w ciepłym miejscu. Po drugie warto dodać do niego trochę otrębów, które zwiększą jego gęstość i zawiesistość.

Zakwas na żurek odpowiada za większość smaku oraz konsystencji tej wielkanocnej zupy. Bez niego danie nie nabierze wyjątkowej gęstości oraz charakterystycznego kwaśnego i intensywnego smaku.

Zapiekana biała kiełbasa

Wielkanocna pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym. Nikt jej się nie oprze

CZYTAJ DALEJ

W sklepach dostępne są butelki i słoiki z gotowym zakwasem, który jednak nie może równać się domowemu. W jego składzie często można znaleźć niepotrzebne dodatki, takie jak konserwanty czy wzmacniacze smaku.

Podstawa dobrego zakwasu na żurek

Najważniejsze jest zachowanie sterylnej czystości podczas mieszania i fermentacji składników. Ewentualne zanieczyszczenia mogą bowiem doprowadzić do zakażenia, które całkowicie niszczy zakwas.

Pierwszą zasadą stosowaną przez nasze babcie, było przechowywanie naczynia z zakwasem w ciepłym miejscu. Wysoka temperatura przyspiesza proces fermentacji, a także go wzmacnia.

Drugą zasadą, dzięki której żurek będzie znacznie smaczniejszy, jest dodanie do zakwasu odrobiny otrębów. Te z kolei nadadzą żurkowi odpowiedniej gęstości, a także zwiększą jego kleistość.

Przepis na zakwas na żurek

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej

  • 500 ml ciepłej, przegotowanej wody

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki otrębów owsianych

Do wyparzonego i wymytego słoika wrzuć wszystkie składniki, wymieszaj je, a następnie przykryj czystą ściereczką. Obwiąż ją gumką, aby materiał nie zleciał przypadkiem z naczynia.

Słoik postaw w ciepłym miejscu. Pozostaw go w nim przez około 6 dni, codziennie pamiętając o przemieszaniu zakwasu czystą łyżką. Po tym czasie zakwas będzie gotowy i można gotować z jego pomocą pyszny wielkanocny żurek.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł, jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać zakwas na chleb. Ten tekst wyjawia co zrobić z zakwasem, na którym pojawił się biały nalot.

Żurek

Źródło zdjęcia: canva/fired1991, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >