Smakosze.pl Przepisy Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata
canva/nadezhdanesterova

Orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką. Prawdziwy smak lata

21 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jest wiosna, ale temperatury już wakacyjne. Może więc skusicie się na orzeźwiający i pyszny chłodnik z rzodkiewką? Poczujecie w nim prawdziwy smak lata. Sięgnijcie po chrupiącą, pikantną rzodkiewkę i z jej dodatkiem przygotujcie w 20 minut ekspresową zupę.

Chłodniki największym powodzeniem cieszą się w upały. Te zupy są lekkie, a podane na zimno doskonale chłodzą i orzeźwiają. Są więc wprost stworzone na ciepłe dni. Można je jeść na obiad czy na przekąskę.

Chłodniki zwykle bazują na mlecznych napojach fermentowanych, takich jak zsiadłe mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny. Poza tym dodaje się do nich botwinkę, rzodkiewki, ogórki, szczypiorek, koperek. Dzięki nim pachną i smakują latem.

Jak zrobić orzeźwiający chłodnik z rzodkiewką?

Składniki:

  • 1 l zsiadłego mleka

  • 1/2 l jogurtu naturalnego

  • 2 pęczki rzodkiewek

  • 1 pęczek szczypiorku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie chłodnika z rzodkiewką

Zsiadłe mleko wlej do miski lub zamykanego pojemnika. Dodaj jogurt naturalny, wymieszaj je rózgą.

Rzodkiewki oczyść, opłucz, osusz, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę.

Rozdrobnione składniki dodaj do mleka z jogurtem. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówki:

  • Do chłodnika możesz też dodać pokrojony ogórek świeży lub małosolny.

  • Jeśli chcesz, by zupa stała się pożywniejsza, podaj ją z jajkiem ugotowanym na twardo.

Po więcej inspiracji na letnie zupy zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na chłodnik litewski , a także na zupę owocową .

rzodkiewki
rzodkiewki

Źródło zdjęcia: canva/zabava_t

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: akademiasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy