Smakosze.pl
zupa owocowa

canva/Dar1930

Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni.

W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające.

jajecznica

Pyszna, delikatna i lekkostrawna jajecznica na parze. Proste śniadanie i kolacja

CZYTAJ DALEJ

Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.

Przepis na zupę owocową z dodatkiem kisielu

Składniki:

  • 50 dag owoców, np. truskawek, malin, czereśni, porzeczek

  • 3/4 l wody

  • 1 szklanka soku jabłkowego

  • 1 kisiel np. truskawkowy

  • 100 g jogurtu naturalnego

  • cukier do smaku

Przygotowanie zupy owocowej

Owoce przebierz, opłucz, osącz. Oczyść z szypułek, pestek. Większe, np. truskawki możesz pokroić na kawałki.

Do garnka wlej wodę i sok jabłkowy. Dodaj owoce, całość zagotuj. Kompot gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut.

Kisiel rozprowadź w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlej do kompotu, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż zupa zgęstnieje.

Zupę przestudź, wymieszaj z jogurtem naturalnym (ale możesz pominąć ten składniki). Podawaj z makaronem lub ryżem.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy kisiel, a także na deser z galaretką.

mycie truskawek

mycie truskawek

Źródło zdjęcia: canva/matt_benoit

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje, dziendobry.tvn

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >