Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją
Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni.
W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające.
Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.
Przepis na zupę owocową z dodatkiem kisielu
Składniki:
50 dag owoców, np. truskawek, malin, czereśni, porzeczek
3/4 l wody
1 szklanka soku jabłkowego
1 kisiel np. truskawkowy
100 g jogurtu naturalnego
cukier do smaku
Przygotowanie zupy owocowej
Owoce przebierz, opłucz, osącz. Oczyść z szypułek, pestek. Większe, np. truskawki możesz pokroić na kawałki.
Do garnka wlej wodę i sok jabłkowy. Dodaj owoce, całość zagotuj. Kompot gotuj na niedużym ogniu ok. 5 minut.
Kisiel rozprowadź w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlej do kompotu, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż zupa zgęstnieje.
Zupę przestudź, wymieszaj z jogurtem naturalnym (ale możesz pominąć ten składniki). Podawaj z makaronem lub ryżem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy kisiel, a także na deser z galaretką.
Źródło zdjęcia: canva/matt_benoit
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak sprawdzić czy awokado jest dojrzałe? Wystarczy zerknąć w 1 miejsce
Jak zrobić kiszoną cebulę? Pyszne uzupełnienie sałatek i kanapek
Sposób na doskonałe siekane kotlety z rybą. Smakiem i aromatem przebijają schabowe
Źródło: aniagotuje, dziendobry.tvn