Smakosze.pl Przepisy Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10
Fot. Canva/bhofack2

Ostatnio do obiadu podaję tylko mizerię po szwedzku. Ten dodatek to strzał w 10

17 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mizeria doskonale łączy się z każdym daniem. Zamiast tej klasycznej podaj tę w szwedzkiej wersji. Smakuje o wiele lepiej, a rodzina będzie prosić o nią za każdym razem.

Mizeria, czyli doskonała surówka na obiad

Pełnowartościowe danie na obiad powinno składać się z mięsa, ziemniaków i przede wszystkim z surówki. Przepisów na nie jest bardzo wiele, jednak tą najbardziej lubianą jest mizeria. Cenimy ją nie tylko za smak, ale też za prostotę.

Wszystko, co dobre można także ulepszyć. Właśnie tak jest z mizerią, bo istnieje jej szwedzka wersja. Jej smak podbije podniebienia wszystkich twoich domowników. Poznaj przepis i podaj ją na obiad .

krojenie ogórka.jpg
Fot. Canva/GrashAlex
Galaretka z kiwi stężeje w kilka chwil. Wystarczy ta czynność

Nie tylko ogórki i śmietana

Klasyczna mizeria składa się z ogórków, śmietany i kilku przypraw. Na tę z przepisu oprócz tych składników potrzebne ci będą także inne. Wszystkie niezbędne wraz z proporcjami umieszczono na liście poniżej. Zobacz, co będzie ci potrzebne, a potem przygotuj mizerię na obiad.

Składniki:

  • 2 długie ogórki
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól

Przepis na mizerię po szwedzku

Ogórki umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i cienko posiekaj w piórka. Oba składniki umieść w misce. Składniki posól i odstaw na 15 minut. Następnie odlej z miski wodę.

Dodaj śmietanę oraz wlej ocet jabłkowy. Wsyp cukier oraz pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Podaj mizerię na obiad i patrz, jak szybko znika. Sprawdź

ogó rki.jpg
Fot. Canva/Antic Zlatko
Dino rzuca rękawicę Lidlowi i Biedronce. Uwielbiane produkty za bezcen
Rozrzuć w kuchni, największy szkodnik nie ma szans. Od razu wyniesie się z domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy