Smakosze.pl Przepisy Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek
Fot. Shutterstock/ New Africa

Ostatnio dorzuciłem do chałwy 1 ekstra składnik. Wyszła lepsza niż kiedykolwiek

26 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Domowa chałwa nie ma sobie równych. Dlatego poznaj przepis na ten przysmak, a już nigdy nie sięgniesz po gotową ze sklepu. Jeden składnik zupełnie odmieni smak chałwy. Dowiedz się, jakie produkty potrzebujesz i jak zrobić z nich przysmak, a zaskoczysz całą rodzinę.

Chałwa lepsza niż ze sklepu

Chałwa od lat cieszy się w naszym kraju ogromną popularnością. Nie każdy jednak wie, że ten przysmak można przygotować własnoręcznie w domu. Wtedy smakuje o wiele lepiej niż ta gotowa ze sklepu. W dodatku całe przygotowanie  jest nieskomplikowane, a przy tym niezbyt czasochłonne.

Wypróbuj przepis umieszczony poniżej, a rodzina będzie zachwycona. Smak słodkiej przekąski zachwyci ich na tyle, że będziesz przyrządzała ją znacznie częściej.

sezam.jpg
Fot. Canva/Zerbor
Żadna woda i mleko. Makłowicz dodaje do naleśników produkt, który kochały nasze babcie

Chałwa tylko z tym składnikiem

Tradycyjna chałwa składa się z cukru, pestek, orzechów lub nasion. W wypadku tej z przepisu potrzebne będzie również białko z jajka. Dzięki takiemu dodatkowi  przysmak ma odpowiednią konsystencję, która jest dokładnie taka sama, jak w wypadku gotowego produktu ze sklepu. Poniżej znajduje się lista, na której umieściliśmy niezbędne produkty.

Składniki:

  • 0,5 kg sezamu
  • 1 białko z jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g cukru
  • 70 ml wody
  • 2 łyżki oleju

Domowa chałwa - przepis

Rozgrzej suchą patelnię i wsyp ziarna sezamu. Praż je, ale uważaj, żeby się nie przypaliły. Gorące ziarna przesyp do miski i dodaj olej, miód. Za pomocą miksera zblenduj składniki na jednolitą masę.

Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Zagotuj, a następnie mieszaj, do momentu powstania syropu. Do miski przełóż białko i ubij je. Stopniowo wlewaj syrop z cukru i wymieszaj składniki. Dodaj masę z sezamu i ponownie wymieszaj całość.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę i równomiernie ją rozprowadź. Odstaw do lodówki na cztery godziny i gotowe. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na deser.

Sprawdź także przepis na chałwowiec .

chał wa.jpg
Fot. Canva/Jacek27
Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka
Wbij goździki w cytrynę i włóż do lodówki. Żałuję, że tak późno poznałem ten trick
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy