Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 26.08.2024 17:21

Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka

zawijanie jabłek w ciasto francuskie
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Co zrobić na dzisiejszy deser? Przed takim pytaniem staje nie jedna gospodyni. Dlatego zainspiruj się tym przepisem i przygotuj z niego słodką przekąskę, która zasmakuje każdemu. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim jeszcze nigdy nie były aż tak smaczne. Przygotowanie jest banalne. 

Ciasto francuskie jest dobre na wszystko

Deser z przepisu, który poznasz za chwilę, jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. To wszystko jest możliwe, dzięki temu, że podstawą deseru jest ciasto francuskie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy przecież znają to gotowe w rolkach, które dostępne jest w każdym markecie.

Dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz masę czasu, ale też skupisz się na tym, co najważniejsze, czyli na smaku. Deser, choć łatwy w przygotowaniu wymaga odpowiedniego dopieszczenia i cierpliwości. O wszystkich szczegółach dowiesz się więcej w dalszej części tekstu. 

deser cynamon.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Wbij goździki w cytrynę i włóż do lodówki. Żałuję, że tak późno poznałem ten trick

Jabłka, ciasto francuskie i deser gotowy

Zanim dowiesz się, jak przygotować deser musisz poznać także wszystkie składniki. Już wiesz, że jednym nich jest ciasto francuskie, ale to wszystko. Potrzebne są także jabłka i kilka innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, dzięki czemu deser przygotujesz niskim kosztem. Zerknij na listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g skondensowanego mleka
  • 5 g cynamonu

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Następnie pokrój je od strony dłuższego boku na pięć pasków. Roztopionym masłem, a następnie skondensowanym mlekiem posmaruj ciasto. Umyte jabłka przekrój na pół i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie plastry i ułóż na cieście. 

Następnie zwiń w rulon każdy pasek ciasta z ułożonymi na wierzchu jabłkami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i w pozycji pionowej ustaw na niej rulony. Wierzch każdego z nich obsyp cynamonem. Deser piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj jako deser do kawy lub herbaty. 

Sprawdź także, co zdradził pracownik piekarni oraz dowiedz się, czym nie słodzić herbaty

deser ciasto.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes