Smakosze.pl Przepisy Ostatnio to moje ulubione ciasto. Jest mięciutkie i zawsze się udaje, lepsze niż z cukierni
Fot. YouTube/RECIPESNATALI

Ostatnio to moje ulubione ciasto. Jest mięciutkie i zawsze się udaje, lepsze niż z cukierni

7 marca 2024

Mięciutkie ciasto jest właśnie tym, co chciałam uzyskać. Udało mi się to dzięki temu prostemu przepisowi. Puszysty i leciutki jak chmurka wypiek zrobiłam ze składnika, który być może masz w lodówce. Wykorzystaj go i upiecz to znakomite ciasto.

Ciasto, które zawsze się udaje

Moja rodzina zwykle po obiedzie ma ochotę na kawałek apetycznego ciasta . Ostatnio przyrządzam je w niezwykle prosty sposób ze składnika, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Robię ciasto z twarogu, a efekt jest pyszny. To ciasto zawsze się udaje i zachwyca miękkością.

Jest przy tym niezwykle puszyste i delikatne. Jednym słowem, to prawdziwe niebo w gębie. Dlatego polecam każdemu przepis na to proste, ale pyszne ciasto. Będzie jak znalazł po obiedzie i zachwyci smakiem niejednego łasucha. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Recipes Natali. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
Fot. YouTube/RECIPESNATALI
To nie jest jedzenie z restauracji. Tak karmią w polskim szpitalu, ciężko uwierzyć własnym oczom

Jak przygotować ciasto z twarogu z morelami?

Składniki:

  • ¼ kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 6 łyżek masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 g suszonych moreli

Przygotowanie ciasta zacznij od zblendowania jak najdrobniej twarogu. Do miski przełóż masło, wsyp cukier i połącz składniki. Następnie wbij jajko, dołóż twaróg, cukier waniliowy i zmiksuj. Teraz przesiej do miski mąką i proszek do pieczenia.

Składniki zmiksuj i pokrój suszone morele w małe kawałki. Dodaj je do ciasta i wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 60 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Mięciutkie ciasto z morelami na wiosnę

Ciasto z twarogu z morelami wychodzi wyjątkowo mięciutkie i puszyste. Jest leciutkie jak chmurka i po prostu rozpływa się w ustach. Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w kuchni. Kilka minut pracy, a resztę zrobi już piekarnik.

Polecam ten przepis, bo dzięki niemu zrobisz mięciutkie ciasto, które zawsze się udaje. Będzie idealne na wiosenny deser. Morele dodają mu smaku i sprawiają, że chętnie sięgam po dokładkę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić baranka na stół wielkanocny. Podawaliśmy też przepis na wiosenną sałatkę makaronową.

ciasto
Fot. YouTube/RECIPESNATALI
Pokrój karkówkę, ułóż cebulę i przykryj ziemniakami. Mąż co tydzień prosi mnie o ten obiad
To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy