Ta wiosenna sałatka makaronowa jest tak pyszna i oryginalna, że goście zamawiają z wyprzedzeniem
Patrząc na tę sałatkę trudno uwierzyć, że jej bazą jest makaron. Ta napakowana warzywami przekąska jest tak bogata, że wystarczy na samodzielny posiłek. Świetnie nada się na lekki obiad lub kolację. Oczywiście – można również potraktować ją jak dodatek.
Sałatka z makaronem ryżowym
Makaron orzo to zbyt rzadko wykorzystywana w naszej kuchni forma tego podstawowego produktu. Orzo to makaron pszenny w postaci podłużnych „nasionek” – tak drobnych, że przypominają ryż. Nie należy mylić go z makaronem ryżowym, czyli produktem, który faktycznie wytwarzany jest z ryżu.
Ze względu na swój kształt, makaron ten świetnie sprawdza się w sałatkach. Nie dominuje wyglądem nad pozostałymi składnikami, łatwo łączy się z sosem i nie sprawia problemów przy jedzeniu, jak to się zdarza świderkom czy rurkom penne.
Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezemSałatka z makaronem i warzywami
Makaron orzo jest świetnym towarzyszem wiosennej sałatki, doskonałej, kiedy w sklepach zaczynają się pojawiać apetyczne młode warzywa. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Marioli, gdzie warzywa i makaron łączone są z sosem majonezowym. Proponujemy jednak lżejszą wersję, w której w tej samej roli występuje gęsty jogurt. Nasz przepis wykorzystuje kurczaka, choć pomysł Marioli z pokrojoną szynką też jest ciekawy.
Składniki
- 250 g suchego makaronu orzo (albo innego makaronu o dowolnym kształcie)
- 2 pomidory (lub duże opakowanie pomidorków cherry)
- 1 długi ogórek
- Mały pęczek natki pietruszki
- Pęczek dymki
- Mała puszka kukurydzy
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g pieczonej piersi z kurczaka
- Mała łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 4 łyżki jogurtu greckiego lub skyru
- Sól, pieprz
Wiosenna sałatka z orzo
Makaron gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do przestudzenia. Ogórka kroimy w kostkę, podobnie pomidory, a jeśli używamy pomidorków cherry – w ćwiartki. Kurczaka kroimy w kostkę, pietruszkę i szczypior siekamy, a cebulę kroimy w cieniutkie pióra.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce razem z makaronem. Jogurt i musztardę mieszamy na sałatkowy sos. Przyprawiamy go sokiem z cytryny, solą i pieprzem i mieszamy sałatkę. Przed podaniem odstawiamy ją do lodówki na co najmniej pół godziny, żeby smaki się przegryzły, a danie nabrało zwartej struktury.
Wypróbuj też przepisy na zakwas do żurku od Piotra Kucharskiego i jadalnego baranka z przepisu siostry Anastazji.