Smakosze.pl Przepisy Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować
fot. youtube.com/kulinarnawiola

Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować

30 lipca 2024

Oto szybki przepis na danie z fasolką szparagową, które wielu nie przyszłoby do głowy. Te uwielbiane przez wielu strączki zmieniają się dzięki niemu w obiad z prawdziwego zdarzenia.

Fasolka szparagowa na obiad

Najczęściej jadamy ją po prostu z podsmażoną bułką tartą jako przekąskę lub dodatek do dania. Ale fasolka szparagowa ma do pokazania znacznie więcej. Proponujemy więc danie, które przypomina tak lubiane przez Polaków spaghetti z mięsem mielonym. Fasolka pełni w nim funkcję… makaronu.

Fasolka podana w ten sposób zmienia się z warzywnej przekąski w pełny, wartościowy obiad. Jest ona świetnym źródłem roślinnego białka i błonnika . Podany w ten sposób obiad jest bardzo sycący i nie zawiera nadmiaru węglowodanów. Jest więc świetnym, lekkim letnim posiłkiem .

mięso do fasolki
fot. youtube.com/kulinarnawiola
Wachowicz pakuje koperek do słoików i sypie ten składnik. Jest świeży przez długi czas

Fasolka z mięsem mielonym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarna Wiola. Fasolkę taką przyprawiać można na dowolne sposoby. Można też podać ją oczywiście z dodatkiem typu ziemniaki czy makaron razowy , by danie było bardziej sycące.

Składniki

  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Sól, pieprz, oregano

Danie z fasolki szparagowej

Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości al dente . W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso mielone.

Do rondelka przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Pomidory kroimy w kostkę. Kiedy mięso będzie już brązowe, dodajemy je i podduszamy. Dodajemy passatę pomidorową.

Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki , a po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.

Wypróbuj też przepisy na nietypową domową chałwę i sernik bez piekarnika .

sos do fasolki
fot. youtube.com/kulinarnawiola
Skosztował nietypowych lodów od Makłowicza. Od razu wypalił, co o nich myśli
Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy