Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 29.07.2024 22:14

Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni

chałwa
Canva/@Slatan

Chałwa jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Okazuje się, że można ją zrobić z zaskakującego składnika. Jesteśmy pewni, że masz go w swojej kuchni. 

 

 

Chałwa idealna na deser

Chałwę można znaleźć w każdym sklepie, ale domowa jest o niebo lepsza. Znakomity deser możemy zrobić z kaszy manny. Turecka wersja tego przysmaku jest wprawdzie bardziej znana (robi się ją z sezamu). Jednak mamy cichą nadzieję, że ten kulinarny eksperyment przypadnie Wam do gustu.

Poniżej zdradzamy przysmak na domową chałwę w zaskakującym wydaniu.

chałwa
Fot. Canva
Strzelczyk robi ten sernik bez piekarnika. Smakuje jak uwielbiane słodycze

Koniecznie potrzebujesz tego składnika

Składniki:

  • 250 g kaszy manny
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • całe orzechy nerkowca

Przepis na domową chałwę

Zacznij od rozgrzania patelni. Na jej powierzchnię połóż masło i rozpuść. Gy będzie płynne, dodaj kaszę. Smaż i mieszaj do momentu zarumienienia się kaszy. Dopiero wtedy możesz wlać mleko i wsypać cukier razem z orzechami nerkowca

Podsmażaj do momentu, kiedy kasza wchłonie całe mleko. Wyłącz kuchenkę i odstaw patelnię na około 25 minut do wystygnięcia. Miskę lub garnek wyłóż folią spożywczą i wlej na nią ostudzoną masę. Przykryj i odstaw na około 6 godzin do lodówki. Po tym czasie możesz swoją domową chałwę kroić i dziwić się, że nie robiłaś jej wcześniej. 

orzechy nerkowca.jpg
Canva/@KPS