Nikt nie wierzy, z czego robię chałwę. Każdy ma ten składnik w kuchni
Chałwa jest jednym z ulubionych deserów wielu Polaków. Okazuje się, że można ją zrobić z zaskakującego składnika. Jesteśmy pewni, że masz go w swojej kuchni.
Chałwa idealna na deser
Chałwę można znaleźć w każdym sklepie, ale domowa jest o niebo lepsza. Znakomity deser możemy zrobić z kaszy manny. Turecka wersja tego przysmaku jest wprawdzie bardziej znana (robi się ją z sezamu). Jednak mamy cichą nadzieję, że ten kulinarny eksperyment przypadnie Wam do gustu.
Poniżej zdradzamy przysmak na domową chałwę w zaskakującym wydaniu.
Strzelczyk robi ten sernik bez piekarnika. Smakuje jak uwielbiane słodyczeKoniecznie potrzebujesz tego składnika
Składniki:
- 250 g kaszy manny
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- całe orzechy nerkowca
Przepis na domową chałwę
Zacznij od rozgrzania patelni. Na jej powierzchnię połóż masło i rozpuść. Gy będzie płynne, dodaj kaszę. Smaż i mieszaj do momentu zarumienienia się kaszy. Dopiero wtedy możesz wlać mleko i wsypać cukier razem z orzechami nerkowca.
Podsmażaj do momentu, kiedy kasza wchłonie całe mleko. Wyłącz kuchenkę i odstaw patelnię na około 25 minut do wystygnięcia. Miskę lub garnek wyłóż folią spożywczą i wlej na nią ostudzoną masę. Przykryj i odstaw na około 6 godzin do lodówki. Po tym czasie możesz swoją domową chałwę kroić i dziwić się, że nie robiłaś jej wcześniej.