Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Owsianka na śniadanie to dobry i zdrowy pomysł. Jeśli zależy Wam na sytym śniadaniu, ale też na dostarczeniu sobie niezłej porcji energii, to mamy coś dla was. Owsianka z tym dodatkiem obudzi, poprawi koncentrację i będzie pyszna.
Owsianka z najlepiej smakuje rano
Wiele osób przyrządza owsiankę na śniadanie. Takie danie syci, zapewnia nam odpowiednią porcję błonnika i daje nam wiele kulinarnych możliwości . Do owsianki możemy dodać owoce, orzechy i rozmaite ziarna. Wszystko zależy od naszych upodobań i produktów, które mamy pod ręką.
Do jedzenia owsianki wielu osób wcale nie trzeba namawiać. Sięgają po nią codziennie, bo jest smaczna, ale też jedzenie jej obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Dostarcza nam witamin z grupy B, witaminę E, żelazo i wapń. Warto do owsianki dodać produkt, który dodatkowo nas pobudzi. To istotne szczególnie rano, gdy marzymy o spaniu, a nie o działaniu.
Owsianka kawowa, czyli pyszna pobudka
Owsianka z dodatkiem kawy sprawdzi się szczególnie bladym świtem. To doskonała propozycja dla smakoszy kawy i fanów owsianki. Ten energetyczny dodatek rozbudzi, rozgrzeje, co nie jest bez znaczenia w jesienne i zimowe dni. Owsianka kawowa jest wyjątkowo kremowa, doda nam energii na cały dzień i zapewni przyjemny start w codzienność.
Można dodać do niej ulubione dodatki, jeść ją na zimno lub podgrzać. Zaletą tej śniadaniowej propozycji jest łatwość i szybkość przygotowania. Zróbcie ją na śniadanie lub przygotujcie na deser. Owsianka kawowa w każdej wersji będzie smakować. Energia gwarantowana od samego rana.
Jak zrobić owsiankę kawową?
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- na wierzch gorzka czekolada
Przygotowanie owsianki kawowej zaczynamy wieczorem od umieszczenia wszystkich składników w blenderze i dokładnym mieszaniu . Wstawiamy na noc do lodówki, a rano blendujemy na gładką masę. Przekładamy do rondelka i podgrzewamy.
Często mieszamy, a gdy owsianka robi się zbyt gęsta, to dolewamy mleka. Następnie przekładamy do miseczki, posypujemy gorzką czekoladą. Nasza owsianka jest już gotowa do jedzenia. Zapewni nam niezłą porcję energii na cały dzień. Pisaliśmy o tym, jak przygotować zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Podawaliśmy też przepis na pożywne śniadanie z płatków owsianych i marchewki.
Źródło: healthyfoodexplorer.blogspot.com