Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na święta smażę karpia z dwoma dodatkami. Zadziwiające, jak szybko znika z wigilijnego stołu

Na święta smażę karpia z dwoma dodatkami. Zadziwiające, jak szybko znika z wigilijnego stołu

Karp smażony z dwoma dodatkami
canva/vikif

Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.

Karp inny niż wszystkie

Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Po latach przyrządzania karpia w panierce miałam już dość walki o to, by nie była zbyt tłusta, nie smakowała mułem i nie miała zbyt wielu ości.

Pomysł na smażonego karpia zaczerpnęłam od znanego kucharza — Jakuba Kuronia. Dwa dodatki, które zaproponował on w swoim przepisie, pasują do tej ryby doskonale. Co to takiego? Zdradzam w dalszej części artykułu.

Dzwwonki karpia.jpg
canva/bajinda
Wrzucam wszystko do jednego garnka i mam obiad na kilka dni. Mąż tak to lubi, że mógłby jeść codziennie

Przepis na karpia smażonego z dwoma dodatkami

Pieczarki i cebula świetnie do siebie pasują równie dobrze też współgrają ze smażonym karpiem. Odkąd u Kuronia znalazłam to proste połączenie, co roku do niego wracam. Rodzina jest zachwycona. Spróbujcie i wy — będzie pysznie.

Składniki:

  • 300 g karpia
  • 350 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • około 30 g mąki pszennej
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren czarnego pieprzu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz ilości do smaku

Dodatkowo:

  • 500 g ziemniaków
  • masło

Niewiele jak widać potrzeba, by przygotować smakowitą potrawę wigilijną. Jak dokładnie ją przygotować? Wskazówki znajdziecie poniżej.

Jak zrobić pysznego karpia smażonego? Postawcie na dwa dodatki

Zaczynam od oczyszczenia cebuli i pieczarek. Warzywo siekam, a grzyby tnę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i podsmażam na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.

Pod koniec sole ją, a gdy już zmięknie, wrzucam pieczarki. Przyrządzam około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno. W tym czasie starannie oczyszczam i nacinam karpia. Kroję go w kawałki, następnie obtaczam je w mące.

Smażę na osobnej patelni, używając sporej ilości oleju — warstwy grubości około 1 cm — i ustawiając średnią moc palnika. Gdy ryba będzie rumiana, przenoszę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osuszam ją z nadmiaru tłuszczu.

Jak podać karpia z dwoma dodatkami?

U nas na talerzu poza rybą wigilijną lądują utłuczone z masłem ziemniaki. Na nich układamy duszone pieczarkami z cebulką. W takim wydaniu smakuje nam najbardziej.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne dania. Oprócz karpia polecamy smakowitą sałatkę jarzynową z marynowany grzybkami. Być może też skusicie się na prosty i smaczny barszcz czerwony.

Karp smażony na wigilię.jpg
canva/peredniankina

Źródło: kuron.com.pl

Tagi: Ryba Grzyby Danie