Na święta smażę karpia z dwoma dodatkami. Zadziwiające, jak szybko znika z wigilijnego stołu
Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.
Karp inny niż wszystkie
Ryba na Wigilię nie musi być nudna. Po latach przyrządzania karpia w panierce miałam już dość walki o to, by nie była zbyt tłusta, nie smakowała mułem i nie miała zbyt wielu ości.
Pomysł na smażonego karpia zaczerpnęłam od znanego kucharza — Jakuba Kuronia. Dwa dodatki, które zaproponował on w swoim przepisie, pasują do tej ryby doskonale. Co to takiego? Zdradzam w dalszej części artykułu.
Wrzucam wszystko do jednego garnka i mam obiad na kilka dni. Mąż tak to lubi, że mógłby jeść codzienniePrzepis na karpia smażonego z dwoma dodatkami
Pieczarki i cebula świetnie do siebie pasują równie dobrze też współgrają ze smażonym karpiem. Odkąd u Kuronia znalazłam to proste połączenie, co roku do niego wracam. Rodzina jest zachwycona. Spróbujcie i wy — będzie pysznie.
Składniki:
- 300 g karpia
- 350 g pieczarek
- 3 średnie cebule
- około 30 g mąki pszennej
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziaren czarnego pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz ilości do smaku
Dodatkowo:
- 500 g ziemniaków
- masło
Niewiele jak widać potrzeba, by przygotować smakowitą potrawę wigilijną. Jak dokładnie ją przygotować? Wskazówki znajdziecie poniżej.
Jak zrobić pysznego karpia smażonego? Postawcie na dwa dodatki
Zaczynam od oczyszczenia cebuli i pieczarek. Warzywo siekam, a grzyby tnę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju i podsmażam na nim cebulę wraz z liśćmi laurowymi i pieprzem ziarnistym.
Pod koniec sole ją, a gdy już zmięknie, wrzucam pieczarki. Przyrządzam około 10 minut, pilnując, by grzyby się nie zrumieniły zbyt mocno. W tym czasie starannie oczyszczam i nacinam karpia. Kroję go w kawałki, następnie obtaczam je w mące.
Smażę na osobnej patelni, używając sporej ilości oleju — warstwy grubości około 1 cm — i ustawiając średnią moc palnika. Gdy ryba będzie rumiana, przenoszę na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz i osuszam ją z nadmiaru tłuszczu.
Jak podać karpia z dwoma dodatkami?
U nas na talerzu poza rybą wigilijną lądują utłuczone z masłem ziemniaki. Na nich układamy duszone pieczarkami z cebulką. W takim wydaniu smakuje nam najbardziej.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne dania. Oprócz karpia polecamy smakowitą sałatkę jarzynową z marynowany grzybkami. Być może też skusicie się na prosty i smaczny barszcz czerwony.
Źródło: kuron.com.pl