Smakosze.pl Przepisy Pachnie, wygląda i smakuje obłędnie. To najlepsza zapiekanka, jaką jadłam, a tylko 4 składniki i jeden sekret
Canva/Dar1930

Pachnie, wygląda i smakuje obłędnie. To najlepsza zapiekanka, jaką jadłam, a tylko 4 składniki i jeden sekret

18 lutego 2024

Tę zapiekankę przyrządzisz z zaledwie 4 składników i zrobisz to błyskawicznie. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, bo danie zachwyci smakiem, zapachem i wyglądem. Sekret wyśmienitego smaku tej potrawy tkwi w pewnym dodatku, który na pewno masz w swojej kuchni.

Zapiekanka najlepsza pod słońcem

Gdy nie mam czasu ani pomysłu na przyrządzenie obiadu, stawiam na sprawdzone receptury. Przygotowuję wyśmienitą zapiekankę, która zawsze wychodzi. To pyszne danie pięknie pachnie, wygląda i smakuje obłędnie. Oprócz tego, przygotowuję je z zaledwie 4 składników.

Potrzebuję tylko makaronu penne, mięsa mielonego, passaty pomidorowej i żółtego sera. Przyda się też czosnek, który jest sekretem tej apetycznej zapiekanki. Drobniutko posiekany rozrzucam po warstwach passaty. Ten prosty zabieg decyduje o wyjątkowym smaku tego dania.

Projekt bez nazwy(1).jpg
Canva.com
Jak poznać najlepsze wina Europy (i nic za to nie zapłacić)

Jak zrobić zapiekankę z 4 składników?

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 ząbki

Przygotowanie zapiekanki zacznij od ugotowania makaronu na półmiękko. W tym samym czasie na patelni podsmażamy mięso. Trzeba obsmażyć je tak, by zszarzało. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę makaronu, potem warstwę mięsa i passaty pomidorowej. Na passacie rozrzucamy drobniutko posiekany czosnek, następnie kładziemy warstwę startego sera żółtego.

Czynność powtarzamy, aż do ułożenia wszystkich składników w naczyniu żaroodpornym. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut . Wyjmujemy z pieca, dajemy odpocząć kilka minut (niech ser osiądzie) i podajemy.

Zrób zapiekankę, ciesz się wybornym smakiem i aromatem

Zapiekanka jest idealnym pomysłem na szybki obiad. Dostarczy nam też smaku, a apetyczny aromat wypełni cały dom . Wszystko dzięki czosnkowi rozłożonemu na warstwach passaty pomidorowej. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerzy.

U mnie w domu zapiekanka cieszy się dużym powodzeniem. Często ją przygotowuję, a domownicy proszą o dokładkę. Nie ma się co dziwić, bo danie jest po prostu pyszne . W sam raz na szybki obiad dla całej rodziny. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić kremowe masło we własnej kuchni. Podawaliśmy też przepis na chleb bez mąki ze słoika.

Projekt bez nazwy.jpg
Canva.com
Taki makaron z boczkiem robię, gdy chce szybko przegnać głód. Palce lizać
Moja rodzina pokochała to ciasto. Sekret jego smaku tkwi w nadzieniu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy