Jak poznać najlepsze wina Europy (i nic za to nie zapłacić)
![kobieta na degustacji wina](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_3_af2f1a1f12.jpg)
Zdarzają się okazje, obok których nie sposób przejść obojętnie. Taką właśnie okazją jest możliwość wzięcia udziału w degustacji najlepszych win Europy. Czytelnicy Smakoszy są zaproszeni do skosztowania win z Włoch i Austrii podczas jednego z najważniejszych w tym roku wydarzeń winiarskich. W dodatku – zupełnie za darmo.
Najlepsze wina Europy
22 lutego, w gościnnych salach warszawskiego hotelu Bristol zaprezentują się gwiazdy włoskiego i austriackiego winiarstwa. Zjadą producenci wiodących win z obu tych krajów. Każdego z win będzie można spróbować, porównać z innymi, porozmawiać z wystawcami a czasem nawet – z ludźmi, którzy te wina stworzyli. Producentów będzie w Bristolu 40, każdy z nich przywiezie od kilku do kilkunastu win – oferta będzie więc bardzo bogata.
![Projekt bez nazwy(1).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_f0583eacda.jpg)
Jednym daniem załatwię rodzinny obiad, kolację i śniadanie. Fałszywy zając już nieraz mnie ratował
Tajniki degustacji
Ponieważ liczba wybitnych win będzie ogromna, a na wszystko tylko cztery godziny, trzeba starannie wybierać, co mamy ochotę zdegustować. Dlatego przy wejściu dostaniemy listę wystawców z krótkimi notkami na temat prezentowanych win. Ostatnio najczęściej odbywa się to dzięki zeskanowaniu telefonem kodu QR – wówczas możemy obchodzić stoiska czytając w telefonie, kogo mamy przed sobą.
Przy wejściu również otrzymamy kieliszek, który po degustacji trzeba zwrócić. Warto o niego dbać – będziemy w nim próbować wszystkich win – musujących i spokojnych, białych, różowych i czerwonych, wytrawnych i słodkich. Dlatego porządek i kolejność jest tak ważny – nie uda nam się bowiem spróbować wszystkiego.
![Projekt bez nazwy(2).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2_6c3718313d.jpg)
Nie pić – smakować
To ogromna degustacja, dlatego warto oszczędzać siły. Kilka praktycznych rad – starajmy się najpierw spróbować wytrawnych win musujących i win białych. Możemy chodzić od stoiska do stoiska (to degustacja „wędrująca”, bez zasiadania przy stołach) i kosztować jedynie bieli. Zawsze możemy wrócić na czerwone podczas następnej rundy. Po drugie – dobrze jest trzymać kieliszek za nóżkę, dzięki temu nie ogrzejemy go niepotrzebnie i nie pozostawimy na jego czaszy śladów (co w dłuższej perspektywie jest nie do uniknięcia przy degustacji win czerwonych).
Po trzecie i być może – najważniejsze – wypluwajmy to, czego skosztujemy. Oczywiście, możemy także przełykać, ale przy degustacji tych rozmiarów, dość szybko opadniemy z sił. Na każdym stoliku stoi wiaderko, do którego można wypluć to, co weźmie się do ust. Znacznie mądrzej jest więc zdegustować (i wypluć!) możliwie wiele win a na koniec wypić odrobinę tych, które nam najlepiej smakowały.
Jak wziąć udział?
Żeby wziąć udział w jednaj z najciekawszych degustacji sezonu, trzeba spełnić dwa warunki: być czytelnikiem serwisu smakosze.pl i zarejestrować się na to wydarzenie. Aby to zrobić, należy skopiować poniższy link do okna wyszukiwarki, kliknąć nań i wypełnić formularz zgłoszeniowy na stronie. Trafimy wówczas do bazy gości.
Rejestracja: forms.gle/vHmsWpf89SX4drXm7
Widzimy się na „Crossways” w warszawskim Hotelu Bristol przy Krakowskim Przedmieściu 42/44, w czwartek, 22 lutego o 15.30. Zapraszamy na I piętro, do sal Chopin I, Chopin II i Moniuszko. Degustacja trwa aż do 19.30 a Smakosze.pl są patronami tego niezwykłego wydarzenia. Szczegóły i lista wystawców do przeczytania na collegiumvini.pl.
![Projekt bez nazwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_9378a4d5f6.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![przetwory owocowe](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki1_fcd7b8f7bf.jpg)
![mleko](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_6_030ec8945f.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![wyciskanie cytryny](https://images.iberion.media/images/origin/wyciskanie_cytryny_ad735e8419.jpg)
![makaron z boczkiem na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_8e545d2cd8.jpg)
![papierówki](https://images.iberion.media/images/origin/Image_20240725_104336_483629e19b.jpeg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![tilapia](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_7a34c8e625.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![mleko w sklepie](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_5d528e4514.jpg)
![Słoiki w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/sloiki_w_Biedronce_3532a09ca7.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![Obiad za złotówkę](https://images.iberion.media/images/origin/marchewa1_e6a210ff1f.jpg)
![Dino](https://images.iberion.media/images/origin/dino_e61cc17a19.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![ryba z frytkami](https://images.iberion.media/images/origin/ryba_f8c93e9132.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![chłodnik ze śledzi](https://images.iberion.media/images/origin/chlodnik1_3676fa18d1.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)