Chleb bez mąki w słoiku. Lepszego nie jadłeś
Oto przepis pod każdym względen niezwykły. Chleb nie zawiera żadnego rodzaju mąki, za formę do pieczenia robią słoiki, a jajko zastąpione zostało… zresztą sprawdźcie sami.
Chleb z nasion i orzechów
Chleby bez mąki są dziś w ofercie niektórych piekarni. Zastanawiamy się czasem, co wchodzi w ich skład. To zaskakujące, z jakich produktów przyrządzić można taki wypiek. Nie ma w nim nie tylko mąki – nie dodajemy także jajek. Jak to możliwe, że udaje się z niego stworzyć spójny bochenek?
Chleb bez mąki jest też całkowicie wegański. Normalne ciasta, nawet te bez mąki, bywają nie do zaakceptowania przez wegan ze względu na dodatek jajka, ale tu w jego miejscu występuje fasola z puszki razem z zalewą. Woda taka jest bardzo bogata w białko. Przypomina aquafabę, czyli wodę z puszki po ciecierzycy albo efekt gotowania tejże.
Takie cuda robię z ziemniaków i parówek. Ta przekąska to hit w moim domuWegański chleb bez mąki
Lista orzechów i nasion w tym przepisie jest długa. Pamiętajmy jednak, że orzechy zawierają bardzo silne alergeny. Przestudiujmy dokładnie listę dodatków zanim poczęstujemy naszym chlebem gości. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Kochen Familie Cool, który poleca dodatek nasion płesznika (psyllium). Warto spróbować, jeśli uda się go dostać.
Składniki
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- 50 g sezamu
- 100 g mieszanki orzechów – włoskich, laskowych, nerkowca
- 50 g siemienia lnianego
- 30 g nasion chia
- 200 g płatków owsianych
- 1 puszka białej fasoli
- 30 ml oleju słonecznikowego i trochę do wysmarowania słoików
- Sól, pieprz
Pieczemy chleb ziarnisty bez mąki
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika i dyni. Pod sam koniec prażenia, kiedy zaczną się rumienić, dodajemy nasiona sezamu. Po chwili zrzucamy je do miseczki. Na patelni prażymy następnie orzechy. Z patelni przenosimy je do miseczki, kiedy będą już zarumienione. Jeśli chcemy uzyskać gładszą strukturę chleba, można orzechy rozdrobnić nieco w blenderze.
Do miski dodajemy pozostałe suche składniki i dokładnie mieszamy. Fasolę z puszki blendujemy w osobnym naczyniu na gładką masę, pozostawiając zalewę. Zblendowaną fasolę wylewamy do miski z orzechami i nasionami. Dodajemy olej i wyrabiamy na gładkie, lepkie ciasto. Przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Wyparzone i suche słoiki smarujemy od środka dokładnie olejem roślinnym. Wypełniamy je masą chlebową, dokładnie ją uciskając. Od góry pozostawiamy 2-3 centymetry wolnej przestrzeni. Słoiki nakrywamy i pozwalamy ciastu związać się przez 20 minut. Ze słoików zdejmujemy przykrywki i wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Chleb powinien zmniejszyć objętość na tyle, że bez problemu wyjmiemy go ze słoika i pokroimy w kromki.
Wypróbuj też przepisy na doskonałą sałatkę jarzynową i na pyszną szybką szarlotkę.