Smakosze.pl Przepisy Pakuję cytryny do słoika i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego na odporność
YouTube/@Przepisy od Katarzyny

Pakuję cytryny do słoika i wlewam tę zalewę. Nie ma nic lepszego na odporność

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon zachorowań w pełni, więc warto wzmocnić swoją odporność. Wystarczy cytryny zalać zalewą z tego przepisu. Efekt i zdrowie gwarantowany.

Sposób na podniesienie odporności

W sezonie zimowym dużą popularnością cieszą się suplementy diety, które mają uchronić przed zachorowaniem. Niestety nie zawsze działają. Ja od paru sezonów stawiam na naturalne metody i składniki. I nigdy się nie zawiodłem.

Wystarczy połączyć składniki, które zawierają potrzebne w zimie witaminy. A dodatkowo działają przeciwzapalanie i antybakteryjnie. Nie są drogie, a dodatkowo znajdziesz je w każdym sklepie. To zdecydowanie lepsze niż produkty z apteki.

cytryny.jpg
Canva/@Armastas

Kładę czekoladę na surowe ciasto. Nic nie pobije smaku tego wyjątkowego deseru

Co oprócz cytryn?

Składniki, które wzmacniają organizm w okresie zimowym to z całą pewnością cytrusy. Najlepsza jest cytryna, która zawiera sporo witaminy C. Warto wspomóc się także miodem, który ma działanie przeciwzapalane oraz imbirem. Ten drugi działa antybakteryjnie, co pomoże przy zapaleniu gardła.

Najlepiej jednak połączyć je wszystkie razem. Przepis na to połączenie znajdziesz w dalszej części artykułu. Podobny sposób znajdziesz na kanale Przepisy od Katarzyny, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 6 cytryn
  • 80 g imbiru
  • 300 g miodu

Przepis na syrop z cytryny

Zacznij od umycia i wyszorowania cytryn . Imbir obierz, a następnie pokrój w plastry. Cytryny pokrój w grube plastry. Litrowy słoik wyparz i wytrzyj do sucha.

Na dnie słoika ułóż ciasno część plastrów cytryny. Wsyp pokrojony imbir i przykryj go pozostałymi cytrynami . Całość zalej miodem. Stoik szczelnie zamknij i odstaw na 24 godziny .

Po tym czasie zrób swoją ulubioną herbatę. Dodaj plaster cytryny z kawałkiem imbiru i miodem . Efekt dla zdrowia gwarantowany. Pij przynajmniej raz dziennie. Sprawdź, czym Lidl zaskoczył swoich klientów oraz przepis na placki z kapusty .

miód ze słoika.jpg
Canva/@Gasfull
Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół
Gotuję ziemniaki i mieszam je z jogurtem. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy