Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kładę czekoladę na surowe ciasto. Nic nie pobije smaku tego wyjątkowego deseru
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.02.2024 09:35

Kładę czekoladę na surowe ciasto. Nic nie pobije smaku tego wyjątkowego deseru

czekolada i ciasto
YouTube/@Szybkie i Proste

Każdy z nas kocha łakocie. Szczególnie te czekoladowe. Dlatego musisz zrobić ciasto z tego przepisu. Zawiera wszystko, co powinien posiadać idealny deser.

Nieziemskie ciasto

Większość z nas uwielbia ciasta, ale nie każdy lubi je przygotowywać. Ja mam dokładnie tak samo. Dlatego znalazłem kilka przepisów, które pozwalają stworzyć desery w łatwy i szybki sposób. Jednym z nich podzielę się właśnie z tobą.

Zrobisz z niego wyśmienite ciasto czekoladowe w mniej niż godzinę. Najdłużej zajmuje pieczenie. Jest to też tanie ciasto, a większość składników masz pewnie w swojej kuchni. Będzie szybko, tanio i bardzo słodko. 

czekolada.jpg
Canva/@luigi giordano
Taką surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest ten szczegół

Czekolada przede wszystkim

Smak tego deseru tkwi nie tylko w samym cieście, a w czekoladzie. Dlatego nie oszczędzaj na tym składniku i wybierz tę dobrej jakości. Najlepiej, żeby była gorzka i zawierała jak najwięcej kakao. Nie martw się, że deser nie będzie słodki. Wystarczająco cukru znajduje się już w samym cieście, a gorzka czekolada idealnie zrównoważy ten smak. 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 5 g cukru waniliowego
  • 350 g mąki
  • 4 g proszku do pieczenie
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml oleju
  • sól

Przepis na ciasto z czekoladą

Zacznij od wbicia jajek do miski. Wsyp cukier oraz szczyptę soli. Za pomocą miksera ubij na gęstą masę. Wlej olej oraz mleko. Wsyp cukier waniliowy i wymieszaj na jednolitą konsystencję. 

Przesiej mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Wymieszaj na masę bez grudek. Prostokątną foremkę do pieczenia, typu keksówka, natłuść. Wlej ¾ masy ciasta i równomiernie rozprowadź. Na wierzch połóż czekoladę w tabliczce. Musi wypełnić całą powierzchnię. Zalej ją pozostałym ciastem i rozprowadź po całej powierzchni. 

Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Wystudzone ciasto krój na kawałki i podawaj gościa. Będą zachwyceni. Deser idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Zrób i przekonaj się sama. Sprawdź, gdzie kupisz najlepsze pączki  oraz jak zrobić fantastyczny obiad z mięsa mielonego.

przygotowanie ciasta.jpg
YouTube/@Szybkie i Proste