Gotuję ziemniaki i mieszam je z jogurtem. Mógłbym to jeść na śniadanie, obiad i kolację
Wydawałoby się, że z ziemniaków zrobiono już wszystko. A tu niespodzianka. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie jadłaś. Z tym przepisem ziemniaki odkryjesz na nowo.
Najbardziej uniwersalne warzywo?
Ziemniaki to najpowszechniejsze warzywo w naszym jadłospisie. Jest tanie i dostępne przez cały rok. Możemy wykorzystać je jako dodatek do praktycznie każdego dania.
To jeden z tych składników, z którego stworzymy wiele potraw. Na przykład wszelkiego rodzaju kluski, czy po prostu placki ziemniaczane. W dodatku ziemniaki bogate w witaminy nie tylko zaopatrują w nie nasz organizm, ale także ułatwią i przyspieszają chudnięcie.
Żaden twaróg, żaden dżem. Moja rodzina chce jeść naleśniki na słodko tylko z tym farszem, inne odpadająCo oprócz ziemniaków?
Oprócz ziemniaków będziesz potrzebować tylko parę składników. Sprawdź, czy wszystkie potrzebne składniki masz w swojej kuchni i zaczynamy.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- sól
- natka pietruszki
Jak zrobić to fantastyczne danie?
Zacznij od pokrojenia ziemniaków w drobną kostkę i ugotuj. Muszą być miękkie, aby później łatwo się zblendowały. Po ugotowaniu przełóż je do miski. Dodaj jogurt naturalny, dwa jajka i całość zmiksuj na jednolitą masę. Posiekaj natkę pietruszki i razem z solą dodaj do masy. Wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i zagnieć jak ciasto.
Otrzymane ciasto podział na pół. Każdą połówkę rozwałkuj na cienkie placki. I za pomocą szklanki wytnij okrągłe placuszki. Rozgrzej olej na patelni i układaj na nie placuszki.
Smaż do momentu zbrązowienia i spuchnięcia placków. Podawaj z dipem czosnkowym lub jakimś innym, który lubisz. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Pyszne na stole, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie tego artykułu.
Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tego obłędnego ciasta. Zapiekane pod mięsem ziemniaki są idealne na obiad.