Smakosze.pl Przepisy Patent Gessler na zupę szczawiową. Prosto i smacznie
canva/alisafarov; Pawel Wodzynski/East News

Patent Gessler na zupę szczawiową. Prosto i smacznie

8 maja 2022

Zupa szczawiowa lubi wielu smakoszy. Rarytas proponowany przez Magdę Gessler obfituje w lekko słodką śmietankę kremówkę. Gwiazda dodaje jej tyle samo co bulionu. Dzięki temu danie ma wyjątkowo głęboki smak. Sprawdźcie, czy i wam posmakuje.

Zupa szczawiowa jest wyśmienitym nieco kwaśnym daniem, które warto podać z nabiałem. Wyjaśnialiśmy już czemu jajka i śmietana mogą być istotne. Magda Gessler w swojej recepturze zawarła oba składniki. Restauratorka, w przeciwieństwie do Karola Okrasy , nie określiła, na jakim bulionie przyrządzić specjał. Zdecydujcie sami, który będzie da was najlepszy.

Przepis na wyborną szczawiową według Magdy Gessler

Składniki:

  • 750 ml dowolnego bulionu

  • 300 g szczawiu ze słoika

  • 3 średnie ziemniaki

  • 750 ml śmietany 30%

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • trochę cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 4 ugotowane na twardo jaja do podania

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotowujemy bulion. Wrzucamy do niego obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 12-14 minut. Następnie wlewamy śmietankę uprzednio wymieszaną ze szczawiem.

Ponownie doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy garnek z ognia. W sypujemy zieleninę i doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.

Jeśli szczawiowa wyszła bardzo kwaśna, można wsypać do niej trochę cukru. Jajka obieramy i kroimy w ćwiartki, układamy je w głębokich talerzach i wlewamy porcje zupy. Smacznego.

Wskazówki:

  • Zamiast ziemniaków możemy też podaż tę zupę z makaronem. Wystarczy jedynie skrócić czas gotowania do tego, który podany jest na opakowaniu mącznego wyrobu.

  • Kremówkę możemy zastąpić sojową śmietanką zmieszaną z roślinnym napojem z tego strączku. Jeśli skusimy się na taki dodatek, a szczawiową przyrządzimy na warzywnym wywarze i pominiemy jajka, specjał będzie wegański.

Zupę szczawiową lubi wielu smakoszy
Zupę szczawiową lubi wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy