Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko? Powód jest bardzo ważny

Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko? Powód jest bardzo ważny

Dlaczego do zupy szczawiowej dodaje się jajko?
canva/13-Smile

Zupa szczawiowa jest jedną z bardziej wyrazistych potraw kuchni polskiej. Jej stałym elementem jest ugotowane jajko. Okazuje się, że dodatek odgrywa niebagatelną rolę nie tylko w zakresie smaku. Wyjaśniamy, dlaczego jajko jest tak istotne.

Zupa szczawiowa — podobnie jak pyszny wywar z pokrzywy — stanowi jedną z ciekawszych kompozycji smakowych, którą z pewnością polubi niejeden amator kuchni polskiej. Wiele osób dodaje do niej ugotowane na twardo jajko. Dodatek nie tylko doskonale wzbogaca smak, ale też sprawia, że danie staje się zdrowsze.

Dlaczego warto jeść zupę szczawiową z jajkiem?

Popularnym sposobem podania kwaśnej zupy jest zabielenie jej i wrzucenie pokrojonego jajka ugotowanego na twardo. Okazuje się, że bogaty w wapń nabiał wpływa nie tylko na smak dania, ale też na jego bezpieczeństwo.

Jajko pozwala bowiem częściowo zneutralizować negatywny wpływ szczawianów zawartych w roślinie. Związki te, spożywane w nadmiernych ilościach, mogą ograniczyć przyswajanie magnezu i wapnia, przyczynić się do powstawania kamieni nerkowych i podrażniać ściany żołądka.

Znane są też przypadki, w których szczawiany doprowadziły do stanów zapalnych stawów, a nawet zahamowały wzrostu u dzieci. Wspomniane dolegliwości czy choroby nie wystąpią, jeśli zadbamy, by ilość spożywanych szczawianów nie była zbyt duża.

Zupa szczawiowa jest zdrowa

Po pyszny wywar możemy sięgać bez obaw, jeśli spełnimy kilka warunków. Jednym z nich jest wspomniany już dodatek jajka czy śmietany. Jednocześnie pamiętajmy, że jeżeli raz na jakiś czas sięgniemy po nią i nie zjemy nabiału, nie spowoduje to zachorowania. Zawsze można zjeść produkt z wapniem przy kolejnym posiłku.

Warto jednak unikać łączenia ze sobą wielu produktów zawierających szczawiany. Najlepiej więc nie sięgajmy po buraki, szpinak, rabarbar, botwinę, szparagi czy jarmuż, jeżeli w niedalekiej przeszłości spożyliśmy zupę szczawiową.

Wapń zawarty w jajach sprawia, że zupa szczawiowa staje się zdrowa
Wapń zawarty w jajach sprawia, że zupa szczawiowa staje się zdrowa

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: haps

Tagi: Zupa Danie Jajka