Smakosze.pl Porady Patent na medal, potrzebujesz tylko pomarańczy i zapałki. To nic nie kosztuje
Fot. Shutterstock/siamionau pavel

Patent na medal, potrzebujesz tylko pomarańczy i zapałki. To nic nie kosztuje

6 stycznia 2025

Domowa lampka zapachowa za grosze? Tak, to możliwe. Wystarczy kilka prostych składników, byśmy mogli z łatwością poeksperymentować ze świeczką z pomarańczy.

Świeczka zapachowa z pomarańczy

Pomarańcza jest owocem cenionym nie tylko w naszej diecie . Uwielbiamy jej smak, ale ten łatwo przywołać, posługując się pokrewnym mu zmysłem: zapachem. Dlatego chętnie sięgamy po aromaty pomarańczowe – nie tylko w deserach i koktajlach, lecz także w świeczkach.

Aromat pomarańczy jest nieco inny od jej smaku . Nawet w bardzo słodkich owocach będzie on nieco bardziej gorzki. Do tego przy spalaniu świeca taka wytwarza specyficzny zapach, przywodzący na myśl spalaną parafinę. Z opisu nie brzmi to zachęcająco, ale ten ciepły aromat w małych dawkach dla większości ludzi jest czymś przyjemnym.

olejki eteryczne
fot. Canva
Tak otworzysz każdy słoik. Zapomnij o proszeniu kogoś o pomoc

Olejki eteryczne pomarańczy

Za moc tego ciepłego, gorzko-słodkiego pomarańczowego posmaku odpowiedzialne są olejki eteryczne. Zgromadzone są w skórce owoców cytrusowych i to między innymi one sprawiają, że skórka ta jest soczysta, jędrna i błyszcząca . Często słyszymy o naturalnych woskach owocowych i nie bez powodu kojarzymy wosk także jako składnik do przygotowywania świeczek.

Olejki są oczywiście palne. Wykorzystują to nawet barmani, efektownie strzelając olejkami ze ściśniętej skórki pomarańczy i wywołując chwilowy wybuch aromatyzujący drinki i ich otoczenie. Jednak w może mniej spektakularny, ale za to milszy sposób można spalać składniki pomarańczy, przygotowując z niej świeczkę .

Zapach pomarańczy w domu

Ktoś mógłby powiedzieć, że lepszym określeniem dla takiego produktu byłoby słowo „ lampka ”. Nasza świeczka nie ma bowiem stałego wosku. W zamian używamy dowolnego oleju. Wystarczy wydrążyć połówkę pomarańczy przekrojonej w poprzek . Miąższ zjadamy, zostawiając tylko rdzeń z albedo (czyli białej części, wystający pośrodku pustej miseczki.

Połówkę pomarańczy wypełniamy olejem, ustawiamy na stabilnej podstawce i niepalnej powierzchni (dla bezpieczeństwa) i podpalamy biały rdzeń . Do oleju warto dodać też kilka kropel olejku eterycznego z buteleczki. Z wydrążonej drugiej połówki pomarańczy przygotować można pokrywkę lub, oczywiście, drugą świeczkę.

Wypróbuj też przepis na chłopski garnek Tomasza Strzelczyka i sposób na domowy dozownik do oleju .

świeczka pomarańczowa
fot. Canva
Przed posianiem koperku, zrób z nim 1 rzecz. Wykiełkuje już po 5 dniach, ten patent to hit
Natnij kurczaka i włóż to do środka. Stanie się coś niesamowitego, szkoda że nie poznałem tego triku wcześniej
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy