Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Natnij kurczaka i włóż to do środka. Stanie się coś niesamowitego, szkoda że nie poznałem tego triku wcześniej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.01.2025 18:08

Natnij kurczaka i włóż to do środka. Stanie się coś niesamowitego, szkoda że nie poznałem tego triku wcześniej

przypomina kurczaka i jest pełne alufolii
got. youtube.com/essenrecipes

Oto najczęściej komentowany w internecie przepis na pierś z kurczaka. Tym, co przyciąga uwagę, jest niezwykła ilość możliwości, jeśli chodzi o wypełnienie jej nadzieniem. Niektórzy zwracają uwagę, że po tym przepisie nigdy nie spojrzysz tak samo na popularny kuchenny produkt.

Wystarczy naciąć kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka to nic przesadnie nowego w naszej kuchni. Do tej kategorii zaliczyć można choćby kotlety de volaille. Dzięki swojej dużej objętości filet taki nadaje się świetnie, by wypchać go czymś pożywnym i smakowitym, a następnie usmażyć lub upiec.

Jednak przepis, który dziś pokazujemy, wzbogacony jest o dodatkową sztuczkę. Sprawdzi się doskonale wszędzie tam, gdzie chcemy podać mięso z farszem zbyt wrażliwym na ciepło. Dzięki sprytnemu sposobowi nacięcia i upieczenia można najpierw usmażyć pierś kurczaka, a potem ją nafaszerować i dopiec.

wycięty kurczak
got. youtube.com/essenrecipes
Przed posianiem koperku, zrób z nim 1 rzecz. Wykiełkuje już po 5 dniach, ten patent to hit

Kurczak faszerowany folią aluminiową

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Essen Rezepte. Ich propozycja podania takiego kurczaka to farsz z fety oraz jajko sadzone i ser. Można jednak dowolnie eksperymentować z nadzieniem, bo tak obsmażony przed faszerowaniem kurczak daje bardzo wiele możliwości nadziania go.

Składniki

  • 3 duże filety z piersi kurczaka
  • 150 g sera feta
  • Opcjonalnie: 50-100 g żółtego sera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka
  • Masło klarowane do smażenia

Folia aluminiowa w kurczaku

Piersi kurczaka płuczemy, czyścimy i dokładnie osuszamy. W każdej od góry przygotowujemy głębokie nacięcia, by uformować miseczki, rozchylając na boki płatki mięsa. Posypujemy je od wierzchu solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.

Z folii aluminiowej przygotowujemy podłużne kulki o wielkości odpowiadającej wielkości dziurki. Kulki owijamy papierem do pieczenia, by mięso nie miało kontaktu z aluminium, i faszerujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaka z każdej strony, aż będzie złocisty.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do miski z białkami wkruszamy fetę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiając do smaku.

Z piersi delikatnie wyciągamy wypełnienie. Wkładamy w jego miejsce fetę z białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż białko będzie ścięte.

Kieszonki z kurczaka posypujemy teraz żółtym serem (ten etap można pominąć) i wykładamy na każdą po żółtku. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5-8 minut, aż żółtko będzie tylko lekko ścięte. Podajemy na gorąco.

Wypróbuj też przepisy na chłopski garnek Tomasza Strzelczyka i poznaj doradę – najlepszą rybę dla seniorów i nie tylko.

gotowa zapieczona pierś kurczaka
got. youtube.com/essenrecipes