Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u
Jeśli jesteście wielbicielami dawnych smaków albo po prostu czasami macie ochotę je sobie przypomnieć, mamy dla was niespodziankę. Zdradzimy wam dzisiaj patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u. Tak przygotowane danie będzie doskonałe na obiad.
Tym zapomnianym daniem jest bryzol. Klasycznie robi się go z polędwicy wołowej. Mięso kroi się w plastry i rozbija. Potem oprósza mąką i smaży. Jednak w ciężkich czasach PRL-u ten wykwintny i drogi kawałek mięsa zastępowano zwykle inną częścią wołowiny. W sumie i dziś polędwica wołowa jest bardzo droga, warto więc skorzystać z patentu Tomasza Strzelczyka, autora vloga Oddasz Fartucha.
W PRL-u bryzol zwykle robiono z gorszej jakości wołowego mięsa. Siekano je lub mielono, doprawiano, a potem uformowane kotlety oprószano mąką i smażono. Bryzol serwowano z pieczarkami podduszonymi z cebulą. Obowiązkowym dodatkiem były ziemniaki. Przypomnijmy sobie dzisiaj to danie.
Patent Strzelczyka na zapomniany hit PRL-u
Składniki:
-
50 dag wołowiny
-
1 jajko
-
25 dag pieczarek
-
2 cebule
-
olej
-
1 łyżka masła
-
mąka do obtoczenia
-
sól, pieprz
Przygotowanie bryzola
Mięso opłucz, osusz, zmiel lub drobno posiekaj. Dodaj do niego jajko, trochę soli i pieprzu. Wyrób dłonią na jednolitą masę.
Pieczarki oczyść, pokrój na cząstki lub w plasterki. Cebule obierz, każdą przekrój na pół, pokrój w półkrążki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj masło, przesmaż pieczarki. Gdy przyrumienią się, dodaj cebulę, przesmaż, podduś, oprósz solą i pieprzem. Przełóż na talerz.
Z przygotowanej, mięsnej masy uformuj płaskie, dość cienkie kotlety. Formuj je na papierze do pieczenia, bo łatwiej przeniesiesz je na patelnię.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź na niej bryzole i smaż je po 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj pieczarki z cebulą i całość podgrzej. Danie serwuj z tłuczonymi ziemniakami.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne dania z czasów PRL-u. Zobacz, jak przygotować kultową zapiekankę czy wodziankę, czyli zupę z chleba .
Źródło zdjęcia: canva/KateSmirnova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy