Smakosze.pl
Wodzianka

commons.wikimedia.org/Nomenon/ CC BY-SA 4.0

Przepis na wodziankę – zupę z chleba

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Wodzianka jest doskonałym sposobem na wykorzystanie sporych pokładów czerstwego chleba. Bez wątpienia jest to jedna z najpopularniejszych zup kuchni śląskiej, zwłaszcza w czaskach PRL-u. Jeśli chcesz przypomnieć sobie jej smak, zapraszamy do wykonania poniższej receptury.

Wodzianka znana jest w całej Polsce jako jedna z najczęściej spożywanych zup na Śląsku. Jej geneza wywodzi się ze śląskiej oszczędności i skromności, które pozwalają wykorzystać każdą ilość jedzenia, bez konieczności marnowania. 

Na Śląsku zajadano się nią nie tylko w trakcie obiadu, lecz również gotowano ją na śniadanie czy kolację. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wyjątkowo tania, wspaniale rozgrzewa i jest wyjątkowo zdrowa. Duża ilość czosnku wszak znacznie wzmacnia odporność.

Wodzianka - jak ją przygotować?

Sekretem doskonałego smaku tej zupy jest jeden składnik, a mowa oczywiście o świeżych ząbkach czosnku. To one stanowią najważniejszy element dania, nadając mu nie tylko wspaniałego aromatu, lecz również właściwości prozdrowotnych.

Jeśli masz ochotę powrócić do dawnych lat i sporządzić danie sprzed dekad, poniżej prezentujemy najdoskonalszy przepis. Wodzianka jest świetnym sposobem na obiad, jeśli brakuje ci czasu i chęci na długie gotowanie i stanie nad garnkami w kuchni. 

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: margouillatphotos, Getty Images Pro

Przepis na wodziankę

Składniki: 

  • 4 kromki czerstwego suchego chleba

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami

  • sól

  • pieprz

  • litr wody

Najbardziej podstawowy przepis składa się z powyższych 5 składników. Cały proces rozpocznij od zagotowania 1 litra czystej wody. Obierz czosnek z łupin i posiekaj go na drobniejsze kawałki. Podsyp go solą i rozetrzyj na gładką pastę.

Chleb pokrój na sporej wielkości kostkę lub rozdrobnij za pomocą dłoni. Wsyp go do głębokich talerzy lub misek. Dodaj do czerstwego pieczywa roztarty z solą czosnek. Jeśli chcesz, aby zupa była jeszcze lepsza, dodaj do wody odrobinę kminku. 

Zalej wrzącą wodą chleb i czosnek. Dodaj do nich smalec, dopraw do smaku pieprzem i zamieszaj. Gdy chleb będzie rozmiękły, a smalec roztopiony, potrawa jest gotowa. Smacznego. Do bardziej luksusowej wersji wodzianki można dodawać wołowinę, śmietanę, masło, cebulę czy lubczyk - takie połączenie smakuje praktycznie każdemu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Przepisy

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >