Smakosze.pl Przepisy Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę
canva/bart4u, Getty Images

Pieczona papryka z dodatkami. W sam raz na letnią przekąskę

11 sierpnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Macie ochotę na niezwykłą, letnią przekąskę? Przygotujcie pieczoną paprykę z dodatkami. Bardzo łatwo ją zrobić, a jest przepyszna. Już samo upieczenie nadaje warzywu przyjemnego, słodkawego smaku. Natomiast kilka prostych dodatków zamienia ją w specjał jak z najlepszej restauracji.

W sklepach i na straganach pojawiła się już papryka w całkiem przystępnych cenach. Warto po nią sięgnąć, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Można ją chrupać np. z dipem, dodawać do potraw duszonych i pieczonych, a także przerabiać na przetwory. My jednak proponujemy prostą i smaczną przekąskę z pieczonej papryki. Jest idealna także na kanapki.

Przepis na pieczoną paprykę z dodatkami

Składniki:

  • 4 czerwone papryki

  • 10 dag sera feta

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • oregano lub bazylia

  • pieprz

Przygotowanie pieczonej papryki na przekąskę

Papryki umyj, połóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220-230 st. C i piecz do czasu, aż ich skórka sczernieje. W czasie pieczenia obróć je, by równomiernie się przypiekły.

Gorące papryki włóż do foliowej torebki, szczelnie zamknij i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie z łatwością zdejmiesz skórkę z papryk. Usuń ją razem z nasionkami.

Oczyszczoną, upieczoną paprykę pokrój na kawałki. Posyp ją pokruszonym serem feta, oprósz pieprzem i ziołami.

Oliwę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej nią paprykę, delikatnie przemieszaj.

Wskazówka:

Tak przygotowaną paprykę możesz włożyć do słoiczka, wstawić do lodówki i zjeść w ciągu kilku dni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, niezwykłe przekąski. Polecamy np. pieczarki z piekarnika , a także pieczony kalafior z curry .

papryka
canva/Leks_Laputin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy