Pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata
Sprawdź, jak zrobić pieczone ziemniaki w greckim stylu. Ich sekretem jest banalnie prosta marynata składająca się z przypraw, soku z cytryny i oliwy. Nadaje ziemniakom doskonałego smaku i aromatu i sprawia, że apetycznie się przyrumieniają. Tak upieczone ziemniaki możesz podać do obiadu, a nawet zjeść w jego miejsce.
Ziemniaki zwykle gotujemy, bo to najszybsze i najłatwiejsze rozwiązanie. Jednak niewiele więcej pracy wymaga zrobienie ziemniaków pieczonych. A nie ma co ukrywać, że tak przyrządzone ziemniaki smakują o niebo lepiej.
Pieczone ziemniaki można doprawić ulubionymi przyprawami. Ich smak doskonale harmonizuje z czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i wieloma innymi. Dziś podamy wam przepis na pieczone ziemniaki w greckim stylu. Z pewnością przypadną wam do gustu.
Jak zrobić pieczone ziemniaki w greckim stylu?
Składniki:
-
75 dag ziemniaków
-
4-5 łyżek oliwy z oliwek
-
pół cytryny
-
2 ząbki czosnku
-
suszone oregano
-
sól, pieprz
Przygotowanie ziemniaków po grecku
Ziemniaki obierz, opłucz, dokładnie osącz, a najlepiej osusz przy pomocy papierowych ręczników. Pokrój je w cząstki, umieść w misce.
Oliwę wlej do miseczki. Dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
Marynatę dokładnie wymieszaj, polej nią ziemniaki znajdujące się w misce. Dokładnie je wymieszaj, tak, by ziemniaki dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią przyprawione ziemniaki i równomiernie je rozmieść, by nie nachodziły na siebie.
Blachę z ziemniakami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C i piecz je ok. godzinę. Jeśli wciąż będą twarde, możesz nieco wydłużyć czas pieczenia.
Wskazówka:
Tak przygotowane ziemniaki doskonale będą smakować podane z sosem tzatziki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na ziemniaki we włoskim stylu , a także na pieczone ziemniaki, jak z ogniska .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po angielsku na boczku z dodatkiem żółtego sera. Pyszne i sycące śniadanie
-
Mnóstwo Polaków przy mrożeniu fasolki szparagowej popełnia błąd. Zapominają nie tylko o blanszowaniu
-
Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych
Źródło: beszamel.se