Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.07.2022 16:49

Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych

Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych
canva/ Qwart

Marynowana cukinia w zalewie słodko- kwaśnej przepisu Jakuba Kuronia nie ma sobie równych. Jest miękka soczysta i doskonała w smaku. Marynatę przygotujesz z wody, cukru, octu i kilku podstawowych przypraw. Cukinia będzie gotowa po około 5 dniach.

Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na wyśmienitą cukinię w słodko- kwaśnej marynacie. Oprócz cukinii do słoików dodaje również czerwoną paprykę i marchewkę, które są świetnym dodatkiem i wzmacniają smak całej potrawy.

Sekretem rewelacyjnych przetworów jest marynata przygotowana z cukru, octu, gorczycy, soli i suszonych ziół. Cukinia marynowana przepisu Kuronia jest idealnym dodatkiem do obiadu i grillowanego mięsa. Możemy ją również podać jako samodzielną przekąskę i dodatek do zimnej płyty.

Przed przygotowywaniem przetworów zawsze dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. W przeciwnym wypadku bakterie, które znajdują się w niedomytych pojemnikach namnożą się i zepsują całą potrawę. Idealnie czyste słoiki to podstawa wszystkich przetworów.

Przepis Kuronia na cukinię słodko- kwaśną, jest świetną przekąską i dodatkiem obiadowym

Składniki:

  • 2 cukinie

  • papryka czerwona

  • duża marchewka

Składniki na marynatę słodko- kwaśną:

  • 750 ml wody

  • płaska łyżeczka gorczycy

  • 2 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 10 kulek pieprzu czarnego

  • czubata łyżeczka soli

  • szklanka octu spirytusowego

  • 150 g cukru

Jak zrobić cukinię w słodko- kwaśnej marynacie? Cukinia nie ma sobie równych

Cukinię, paprykę i marchewkę pokrój w słupki i poukładaj ciasno do słoików. Przygotuj marynatę: wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, cukrem, gorczycą i octem.

Gdy sól i cukier się rozpuszczą, wlej marynatę do słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia, wieczko musi być wklęsłe, przełóż do spiżarni.

Marynowana cukinia jest świetnym dodatkiem obiadowym, do zimnej płyty i jako samodzielna przekąska. Podaj ją z żeberkami wieprzowymi lub soczystą karkówką z grilla, smacznego.

Cukinia w słodko- kwaśnej marynacie
canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron