Smakosze.pl Przepisy Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Fot. Shutter/from my point of view

Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc

16 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że pieczony schab może smakować jeszcze lepiej? Przygotuj marynatę z zaskakującym owocem, a mięso nabierze obłędnego smaku. Poznaj i wypróbuj poniższy przepis, a schab już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.

Schab jeszcze nigdy nie był tak pyszny

Schab jest jednym z najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem . Doceniamy nie tylko jego smak, ale też możliwość przygotowania z niego wielu dań. To mięso nie kosztuje również wiele, dzięki czemu można przygotować tani obiad dla całej rodziny. Choć najczęściej ze schabu przygotowuje się tradycyjne kotlety, można go również upiec i podać z sosem lub w postaci domowej wędliny.

Często zdarza się, że mięso po upieczeniu wychodzi suche, a przez to staje się niesmaczne. Okazuje się jednak, że można temu zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przygotować marynatkę z zaskakującym składnikiem, dzięki której schab wyjdzie soczysty, aromatyczny i każdy będzie zachwycony jego smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z czego zrobić marynatę oraz poznasz przepis .

scha b.jpg
Fot. Canva/Alexander62
Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie

Pieczony schab tylko z tym składnikiem

Marynata składa się przede wszystkim z oliwy i kilku przypraw. Warto dodać do niej również… kiwi. Ten owoc jest niezbędnym dodatkiem, bo dzięki niemu schab wyjdzie soczysty, ale też delikatny i bardzo miękki. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w owocu enzymy rozkładają białka, a mięso wychodzi idealne. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 1,5-2 kg schabu
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • suszony majeranek
  • suszony rozmaryn
  • kilka ząbków czosnku
  • mielona słodka papryka
  • 3 kiwi

Przepis na pieczony schab

Do miski wlej oliwę. Wsyp majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz i sól. Dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki wymieszaj na jednolitą marynatę. Kiwi obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Owoce dodaj do marynaty i ponownie ją wymieszaj.

Schab umyj, a następnie wytrzyj do sucha i włóż je do miski z marynatą. Dokładnie obtocz w niej mięso i pozostaw na kilka godzin do zamarynowania. Następnie przełóż je wraz z owocami do naczynia żaroodpornego. Piecz go w rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. Pieczony schab podawaj na ciepło lub na zimno, w każdej wersji smakuje wyśmienicie.

Sprawdź także błyskawiczny przepis na szarlotkę oraz dowiedz się, przed jakim produktem ostrzega sanepid .

kiwi .jpg
Fot. Canva/vinicef
Zaskakujące doniesienia o cenach karpi. Tego nikt nie przewidział
Henia zagniotła ciasto i zrobiła bezę. Proste ciasteczka na medal
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy