Pieczony schab zawsze wyjdzie miękki i delikatny. Wystarczy, że do marynaty dodasz ten owoc
Czy wiesz, że pieczony schab może smakować jeszcze lepiej? Przygotuj marynatę z zaskakującym owocem, a mięso nabierze obłędnego smaku. Poznaj i wypróbuj poniższy przepis, a schab już zawsze będziesz przygotowywać w ten sposób.
Schab jeszcze nigdy nie był tak pyszny
Schab jest jednym z najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem . Doceniamy nie tylko jego smak, ale też możliwość przygotowania z niego wielu dań. To mięso nie kosztuje również wiele, dzięki czemu można przygotować tani obiad dla całej rodziny. Choć najczęściej ze schabu przygotowuje się tradycyjne kotlety, można go również upiec i podać z sosem lub w postaci domowej wędliny.
Często zdarza się, że mięso po upieczeniu wychodzi suche, a przez to staje się niesmaczne. Okazuje się jednak, że można temu zapobiec w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przygotować marynatkę z zaskakującym składnikiem, dzięki której schab wyjdzie soczysty, aromatyczny i każdy będzie zachwycony jego smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z czego zrobić marynatę oraz poznasz przepis .
Pieczony schab tylko z tym składnikiem
Marynata składa się przede wszystkim z oliwy i kilku przypraw. Warto dodać do niej również… kiwi. Ten owoc jest niezbędnym dodatkiem, bo dzięki niemu schab wyjdzie soczysty, ale też delikatny i bardzo miękki. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w owocu enzymy rozkładają białka, a mięso wychodzi idealne. Wszystkie potrzebne produkty poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 1,5-2 kg schabu
- oliwa
- pieprz
- sól
- suszony majeranek
- suszony rozmaryn
- kilka ząbków czosnku
- mielona słodka papryka
- 3 kiwi
Przepis na pieczony schab
Do miski wlej oliwę. Wsyp majeranek, rozmaryn, słodką paprykę, pieprz i sól. Dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki wymieszaj na jednolitą marynatę. Kiwi obierz, a następnie pokrój na małe kawałki. Owoce dodaj do marynaty i ponownie ją wymieszaj.
Schab umyj, a następnie wytrzyj do sucha i włóż je do miski z marynatą. Dokładnie obtocz w niej mięso i pozostaw na kilka godzin do zamarynowania. Następnie przełóż je wraz z owocami do naczynia żaroodpornego. Piecz go w rozgrzanym do 180 stopni przez około 1,5-2 godziny. Pieczony schab podawaj na ciepło lub na zimno, w każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Sprawdź także błyskawiczny przepis na szarlotkę oraz dowiedz się, przed jakim produktem ostrzega sanepid .