Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka
Tomasz Strzelczyk pokazał swój sposób na duszoną w garnku karkówkę. Z jego przepisu mięso wychodzi miękkie i bardzo soczyste, a jeśli nie zniknie z talerza zaraz po podaniu, będzie genialnie smakowało także na zimno.
Duszona karkówka Strzelczyka
Karkówka wieprzowa to popularne, mimo że dość trudne kulinarnie mięso. Jest bardzo tłusta, dlatego świetnie sprawdza się na grillu oraz jako dodatek w wielomięsnych zestawieniach, jak choćby kiełbasy. Kiedy jednak ją dusimy, przeważnie najpierw dzielimy ją na plastry.
Tomasz Strzelczyk przyjmuje inną strategię. Dusi karkówkę w całości, a dopiero potem porcjuje. Zawartość garnka, w którym przygotowuje mięso, może niektórych zdziwić. Zalewą do duszenia mięsa jest kombinacja warzyw, ciemnego piwa i tłoczonego soku jabłkowego.
Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenieKarkówka duszona w piwie
Oba te płynne składniki przekładają się zarówno na smak, jak i na strukturę wieprzowiny. Alkohol (którego w piwie nie jest dużo, a podczas gotowania wyparuje) oraz kwas zawarty w soku jabłkowym rozluźnią mięso, rozpuszczając tłuszcz w jego tkankach. Mocno słodowe piwo doda karkówce słodyczy, ale jednocześnie mocnego aromatu, który przypomina dym wędzarniczy.
Składniki
- 1 duszona karkówka (cała)
- 350 ml ciemnego piwa
- 350 ml soku jabłkowego (tłoczonego)
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 główka czosnku
- 1 por
- 1 łyżka masła
- Masło klarowane do smażenia
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Świeży tymianek i rozmaryn
- Sól, pieprz
Duszenie karkówki w piwie
Karkówkę czyścimy, nacieramy solą i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, a białą część pora w plastry. Czosnek przekrawamy na połówki albo miażdżymy płazem noża.
W rondlu, najlepiej żeliwnym, rozgrzewamy grudkę masła. Kładziemy na nie karkówkę i obsmażamy ze wszystkich stron do zrumienienia. Odkładamy do osobnego naczynia i odstawiamy na bok.
Do rondla dodajemy więcej masła. Wrzucamy cebulę. Kiedy zacznie się robić szklista, mieszamy ją z marchewką. Dodajemy tymianek i rozmaryn oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz.
Warzywa smażymy. Dodajemy czosnek i pora. Po kilku minutach smażenia zalewamy warzywa piwem i sokiem jabłkowym. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy łyżkę nieklarowanego masła.
Po rozprowadzeniu masła, do garnka wkładamy karkówkę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Po ok. 3 godzinach wyjmujemy karkówkę na półmisek, wyławiamy ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, a warzywa blendujemy na sos. Można zaciągnąć go mąką dla zagęszczenia. Karkówka z sosem piwnym jest gotowa do podania.
Wypróbuj też przepisy na nietłuste placki ziemniaczane i niezwykłe łazanki.