Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenie
Magda Gessler, swoim zwyczajem, przedstawia przepis na tradycyjną wigilijną potrawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Jej uszka do barszczu to kwintesencja świąt i związanych z nimi smaków.
Uszka z grzybami Magdy Gessler
Święta będą z nami, zanim się obejrzymy, czas więc przygotowywać książkę kucharską na zbliżający się czas wielkiego gotowania. O ile wiele potraw wigilijnych przygotowujemy już z zamkniętymi oczami, o tyle w niektórych można zawsze coś poprawić. Zajrzyjmy więc do przepisu Gessler na uszka z grzybami.
Jej przepis jest niezwykle prosty, ale każdy krok w nim jest przemyślany. Gessler zna dobrze polskie tradycje kulinarne i wie, gdzie ulepszać, a gdzie nie. Grzybowy farsz składa się tylko z suszonych borowików i cebuli oraz kilku dodatków.
Zeskanuj dziś kartę Lidla przy kasie. Masło dostaniesz za groszeUszka w wigilię
Gessler radzi, by przygotowanie uszek, które nazywa jubilerską pracą, zostawić sobie na wigilię. Opcjonalnie można też zamrozić je – ale oczywiście na surowo. Wtedy tuż przed podaniem barszczu należy wrzucić je do gorącej wody.
Składniki
- 3 garście suszonych borowików
- 500 g mąki
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Przepis Magdy Gessler na uszka do barszczu
Grzyby zalewamy wodą. Dodajemy jedną pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Stawiamy na palniku i gotujemy do miękkości.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię na łyżkę roztopionego masła. Smażymy, aż się zeszkli, a następnie zrzucamy do miseczki do przestudzenia, a najlepiej do schłodzenia w lodówce.
Mąkę przesiewamy z łyżeczką soli na stolnicę. W kopczyku robimy zagłębienie i dodajemy gorącej wody, zagniatając i lejąc tak długo, aż mąka będzie piła. Zagniatamy na lekkie, jednolite ciasto i przykrywamy gorącą miską, by odpoczęło.
Grzyby cedzimy, zostawiając wodę w misce. Wyjmujemy je z sitka na stolnicę i dokładnie siekamy. Dodajemy przestudzoną cebulę i łączymy składniki farszu w misce. Dodajemy łyżkę wody spod grzybów, pół łyżki bułki tartej i roztarte ziele angielskie.
Farsz odstawiamy do lodówki. W międzyczasie wałkujemy ciasto na uszka. Kroimy je nożem w kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy do wypłynięcia.
Wypróbuj też przepis na idealną kiszoną kapustę i placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu.