Smakosze.pl Przepisy Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje
fot.Canva/@Dar1930

Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje

19 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków.

Skąd takie pierogi?

W mojej rodzinie robiła je babcia, która odziedziczyła ten przepis od swojej matki. Prababcia pochodziła z okolic Lwowa i to stamtąd te pierogi trafiły na nasz stół. Są niezwykłe i bardzo smaczne.

Kiedyś poczęstowałem tym daniem znajomych. Zdziwili się, co znalazło się w farszu. Składniki mogą zaskakiwać, ale do tego smaku będziesz wracać. Sprawdź, z czym robi się te pierogi, a później przygotuj je dla swojej rodziny.

kasza.jpg
Canva/@Zoryanchik
Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent

Z czego jest farsz?

To, co znajduje się w środku każdego pieroga, jest najważniejsze. Oczywiście samo ciasto również musi być świeże i miękkie, ale w główniej mierze smak pierogów zależy od farszu. W tym przepisie składa się on z niezwykłych składników. Podstawowym jest twaróg oraz kasza gryczana. połączenie dziwne, ale dla kubków smakowych niezwykłe. Sprawdź, co jeszcze będzie ci potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2 cebule
  • 250 g kaszy gryczanej
  • świeża mięta
  • pieprz
  • sól
  • 300 g maki pszennej
  • 120 ml wody

Przepis na pierogi kresowe

Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni . Przestudzoną przełóż do miski. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj ją do cebuli .

Miętę wypłucz i drobno posiekaj . Włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj twaróg. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .

Do drugiej miski przesiej mąkę . Wsyp szczyptę soli. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj. Wyrób ciastom, które musi mieć o jednolitą i sprężystą konsystencję.

Gotowe ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Placek ma być cienki. Za pomocą szklanki wytnij okręgi . W każde kółko nałóż odrobinę farszu i sklej brzegi.

Wodę w garnku posól i zagotuj. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj ze skwarkami i cebulą. Smakują obłędnie dobrze. Spróbuj i przekonaj się sama. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę ze złotą skórką oraz poznaj przepis na ciasto czekoladowe .

twaróg.jpg
Canva/@MarikaSan
Weź ciasto francuskie i ułóż na nim biszkopty. Ten deser to hit w moim domu
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy