Pierogi kresowe robi się w moim domu od pokoleń. Wszyscy się dziwią, czego do nich się nie dodaje
Te pierogi były w moim domu od zawsze. Zaskakują składnikami, ale smak jest nie z tej ziemi. Sprawdź przepis na pierogi naszych pradziadków.
Skąd takie pierogi?
W mojej rodzinie robiła je babcia, która odziedziczyła ten przepis od swojej matki. Prababcia pochodziła z okolic Lwowa i to stamtąd te pierogi trafiły na nasz stół. Są niezwykłe i bardzo smaczne.
Kiedyś poczęstowałem tym daniem znajomych. Zdziwili się, co znalazło się w farszu. Składniki mogą zaskakiwać, ale do tego smaku będziesz wracać. Sprawdź, z czym robi się te pierogi, a później przygotuj je dla swojej rodziny.
Z czego jest farsz?
To, co znajduje się w środku każdego pieroga, jest najważniejsze. Oczywiście samo ciasto również musi być świeże i miękkie, ale w główniej mierze smak pierogów zależy od farszu. W tym przepisie składa się on z niezwykłych składników. Podstawowym jest twaróg oraz kasza gryczana. połączenie dziwne, ale dla kubków smakowych niezwykłe. Sprawdź, co jeszcze będzie ci potrzebne i zaczynamy.
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 cebule
- 250 g kaszy gryczanej
- świeża mięta
- pieprz
- sól
- 300 g maki pszennej
- 120 ml wody
Przepis na pierogi kresowe
Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na patelni . Przestudzoną przełóż do miski. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Dodaj ją do cebuli .
Miętę wypłucz i drobno posiekaj . Włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj twaróg. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .
Do drugiej miski przesiej mąkę . Wsyp szczyptę soli. Wlej ciepłą wodę i wymieszaj. Wyrób ciastom, które musi mieć o jednolitą i sprężystą konsystencję.
Gotowe ciasto podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy. Placek ma być cienki. Za pomocą szklanki wytnij okręgi . W każde kółko nałóż odrobinę farszu i sklej brzegi.
Wodę w garnku posól i zagotuj. Pierogi wrzucaj partiami i gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Podawaj ze skwarkami i cebulą. Smakują obłędnie dobrze. Spróbuj i przekonaj się sama. Sprawdź, jak zrobić szarlotkę ze złotą skórką oraz poznaj przepis na ciasto czekoladowe .