Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.04.2024 15:15

Przy tym zwykły chleb w jajku może się schować. Podziękujesz za ten patent

kanapki na śniadanie
Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte

Chleb w jajku to przeżytek. Zapomnij o tym daniu i zrób specjał z tego patentu. Smakuje doskonale, a przy tym jest sycący i pełnowartościowy. Raz spróbujesz i będziesz chciała jeść je niemal codziennie.

Najlepszy patent na śniadanie lub kolację

Chleb w jajku to dobrze znany smakołyk, który gości w jadłospisie wielu Polaków. Tym razem warto postawić na coś o wiele lepszego. Taka wersja chleba w jajku smakuje o wiele lepiej i jest bardzo sycąca. Sprawdzi się dobrze w roli śniadania lub kolacji.

Najlepsze jest jednak to, że do jego stworzenia nie potrzebujesz wiele. Podstawowymi składkami są chleb oraz jajka. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście umieszczonej poniżej. Przez to, że tych składników jest niewiele, koszt dania jest bardzo niski. O tym przekonasz się za chwilę. 

szklanka chleb.jpg
 Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte
Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Chleb, jajka i kilka niezbędnych składników

Jak już wspomniałem na początku - chleb i jajka to podstawowe składniki w tym przepisie. Oprócz nich będziesz potrzebowała jeszcze kilka składników. Wszystkie umieściłem na liście. Sprawdź ją dokładnie i żadnego nie pomijaj. Każdy z produktów tworzy smak tego dania.

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 50 g mozarelli w kostce (można zastąpić innym serem)
  • majonez
  • oregano
  • pieprz
  • sól

Przepis na śniadanie

Na dwie kromki chleba ułóż po plastrze sera i szynki, a następnie przykryj ją kolejnym plastrem sera. Dwie pozostałe kromki chleba ugnieć za pomocą szklanki, tak samo, jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Przykryj nimi kromki z plastrami sera i szynki, ale w taki sposób, aby zagłębienie znajdowało się na wierzchu. Posmaruj je majonezem. 

Następnie w każde zagłębienie wbij po jednym jajku. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach tarki, a następnie obsyp nią chleb wokół jajka. Całość obsyp odrobiną pieprzu oraz soli. 

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Umieść na nim kanapki. Smaż na małym ogniu pod przykryciem do momentu roztopienia się sera i ścięcia jajka. Na koniec wierzch kanapek posyp odrobiną oregano i śniadanie gotowe. Jedz i zachwycaj się jego smakiem. Sprawdź przepis na idealną rybę oraz dowiedz się, jak zrobić idealne ciasto na pierogi

kanapka z jajkiem.jpg
 Fot. YouTube/Köstliche Hausrezepte