To ciasto czekoladowe robi się niemal samo. Każdemu osłodzi życie
To trzywarstwowe ciasto nawiązuje do najlepszych tradycji czekoladowych wyrobów cukierniczych. Kakaowa warstwa biszkoptowa występuje tu w parze ze śmietanową warstwą bazującą na mascarpone. Całości dopełnia miękka czekoladowa polewa.
Pyszne ciasto czekoladowe
Dobrze nam znana wuzetka czy robiące od kilku lat karierę nad Wisłą tiramisu mają poważnego konkurenta w tym czekoladowym cieście. Wystarczy wymieszać kilka składników i przygotować trzy warstwy czekoladowej pyszności. Kakaowy smak jest tu skontrastowany z kremową, lekko waniliową masą.
Sekretem tego przepisu jest mascarpone połączone z bitą śmietaną. Ten ni to twarożek, ni śmietana, to najlepsze, co mogło się przydarzyć sztuce cukierniczej. Dzięki smakowi i jedwabistej konsystencji mascarpone uzyskujemy niezwykły deser.
Ostatnio to moja ulubiona zupa, mógłbym ją jeść non stop. Jest pyszna, sycąca i bardzo zdrowaSkładniki na ciasto
Kanał Ricette Dolci, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, proponuje użycie gotowej bitej śmietany. My proponujemy jednak śmietanę kremówkę.
Składniki
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- Aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 500 ml śmietany kremówki
- Dwie tabliczki gorzkiej czekolady
- 250 g mascarpone
Przygotowanie czekoladowca z polewą
W misce łączymy jajka z połową cukru, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy rózgą na jednolitą masę i dodajemy szklankę mleka oraz olej. Po kolejnym wymieszaniu przesiewamy do miski kakao, dodajemy aromat waniliowy i proszek do pieczenia, a następnie mąkę. Całość mieszamy mikserem na jednolitą masę. Masę wylewamy do formy nasmarowanej masłem i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
Do rondelka wlewamy szklankę mleka i przesiewamy łyżkę stołową gorzkiego kakao. Mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu, by osiągnąć jednolity płyn. Przestudzone ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i zalewamy tak uzyskanym czekoladowym mlekiem, by było wilgotne.
Przygotowujemy masę serową. Do miski wlewamy 300 ml kremówki, dodajemy cukier i ubijamy mikserem. Dodajemy mascarpone i znów miksujemy na jednolitą masę. Po wymieszaniu wykładamy ją na ciasto i dokładnie wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Resztę kremówki podgrzewamy w rondelku i zdejmujemy z palnika. Wrzucamy gorzką czekoladę i mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Polewamy nią ciasto, studzimy i jeszcze raz umieszczamy w lodówce, tym razem na kilka godzin. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do podania.
Wypróbuj też przepisy na ciasteczka bez cukru i mąki oraz racuchy na nietypowej bazie.