Nie do wiary, ile kosztuje 1 pieróg u Gessler. Identyczny zrobisz kilkanaście razy taniej
Pierogi u Magdy Gessler do tanich nie należą. Przekonał się o tym jeden z YouTuberów, który wybrał się na świąteczny jarmark, by spróbować specjałów z restauracji u Fukiera. Danie mu smakowało, ale równie dobre można przygotować w domu. Z naszym przepisem poradzicie sobie bez trudu.
Według relacji Księżula, który wrażeniami z wizyty na stoisku Gessler podzielił się w filmie opublikowanym w serwisie YouTube, jeden pieróg nadziany kapustą i grzybami kosztuje aż 8 złotych. Specjalnie duży on nie jest, choć — jak pokazuje twórca — farszu mu nie brakuje.
YouTuber jest też zadowolony ze smaku — nadzienie jest soczyste, a ciasto odpowiednio delikatne i lekko zrumienione. Jakość idzie więc w parze z ceną wyrobu. Mimo wszystko, chcąc zaoszczędzić, warto pokusić się o zrobienie podobnego przysmaku w domu.
Przepis na znakomite pierogi jak u Gessler
Składniki:
-
400 g kapusty kiszonej
-
30 g suszonych prawdziwków
-
2 małe cebule
-
50 ml oleju rzepakowego
-
2 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
ciasto z tego przepisu
Jak przygotować domowe pierogi? Będą tańsze niż u Gessler
Zaczynamy od starannego namoczenia grzybów. Wrzucamy je do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na 12 godzin. Odcedzamy je, zachowując płyn z moczenia, po czym kroimy na niewielkie kawałeczki.
Cebule pozbawiamy łupiny i siekamy. Warzywo szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, na koniec wrzucając grzyby i smażąc jeszcze przez 2 minuty. Kapustę kiszoną siekamy i dusimy ją około 50 minut wraz z wodą z namaczania grzybów oraz przyprawami w całości.
Po tym czasie dodajemy zawartość patelni i smażymy jeszcze przez 20-30 minut bez pokrywki. Gdy nadmiar płynu odparuje, farszem wypełniamy ciasto. Uprzednio nieco go studzimy, by się nie poparzyć. Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Podajemy z dodatkową cebulką smażoną.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne pierogi. Szczególnie polecamy słodką wersję z makiem . Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich . Zamiast twarogu dodajemy do farszu naturalne tofu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
-
Dodaj do kawy wraz z kakao i cynamonem. Rozgrzewające trio pobudzi Cię w mroźny dzień
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama