Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.12.2022 07:41

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
canva/arfo

Pomysł na pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny? Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekretem puszystych placków z gruszką i cukrem z wanilią jest piana z białek. Racuchy podane z ulubionymi dodatkami dosłownie rozpływają się w ustach.

Bez sody, bez proszku do pieczenia, bez rozczynu z drożdży. Racuchy z gruszką przygotujesz na bazie jogurtu naturalnego. Do masy dodaj również odrobinę kardamonu. Korzenna przyprawa podkreśli smak całej potrawy. Jest idealna do kawy i słodkich dań. Poznaj prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży i sody.

Zwykle racuchy podaje się z cukrem pudrem. Warto wypróbować również inne składniki. Puszyste racuchy bez drożdży i sody podaj z ulubionymi dodatkami. Polecam domowe konfitury, świeże owoce, syrop klonowy, sos czekoladowy. Jesienią i zimą doskonałym dodatkiem do racuchów są orzechy włoskie i suszone daktyle.

Słodkie i puszyste racuchy bez drożdży i sody uzyskasz dzięki prostej sztuczce. Wystarczy, że ubijesz pianę z białek i dodasz do niej resztę składników. Lekka piana jest świetną bazą do racuchów. Dodaje się nią również do wielu ciast i masy makowej. Piana z białek spulchnia wypieki i inne dania.

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. W roli głównej jogurt i gruszka

Składniki:

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego

  • opakowanie cukru waniliowego

  • gruszka

  • szczypta kardamonu

  • 2 białka

  • szczypta soli

  • olej rzepakowy do smażenia

Puszyste racuchy. W sam raz na śniadanie i słodki podwieczorek

Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Do piany dodaj cukier, następnie jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

Do masy wsyp przesianą mąkę, wymieszaj, żeby nie było grudek. Na końcu dodaj gruszkę i kardamon, całość wymieszaj łyżką. Racuchy smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj z ulubionymi dodatkami.

Przygotuj również racuchy bez grama mąki oraz racuchy serowe na bazie twarogu naturalnego. Słodkie placuszki będą gotowe w kilka minut.

puszyste racuchy
canva/Vlada Karpovich z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: