Pierogi po góralsku są hitem w moim domu. Sekretem smaku jest ten ser
Pierogi to tradycyjne polskie danie znane na cały kraj i nie tylko. Jeśli zapytamy obcokrajowca o to, czy zna jakąś polską potrawę, to z pewnością odpowie, że pierogi. Nie ma się co dziwić. Są one przepyszne, a rozpływający się w ustach farsz razem z ciastem tworzą niesamowitą potrawę, która jest gwarancją fantastycznego smaku. Przedstawiamy Wam przepis na pierogi po góralsku.
Pierogi polskim klasykiem smakowym
Pierogi to potrawa, z której słynie nasz kraj. Jest to niesamowite połączenie smaku dobrze zagniecionego ciasta, oraz aromatycznego farszu, który można zrobić na wiele sposobów . Pierogi mogą być wytrawne, czyli np. z mięsem, z kapustą i grzybami czy też zrobione na słodko, między innymi z serem lub z owocami np. z jagodami.

Czym wyróżniają się pierogi po góralsku ? Na pewno połączeniem ziemniaków z bryndzą, a także wyczuwalnym aromatem idealnie zeszklonej cebulki. Koniecznie musicie je przygotować w domu .
Pierogi po góralsku, czyli gwarancja unikatowego smaku
Pierogi po góralsku to fantastyczna potrawa, która z pewnością zadowoli Wasze kubki smakowe , a do tego jest prosta w przygotowaniu. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować następujących składników .
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 żółtko
- ciepła woda
- sól
Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 300 g bryndzy
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pierogi po góralsku?
Pierogi po góralsku to przepyszne danie, które warto przygotować, aby odblokować nowe smaki . Jeśli przyrządzicie je raz, to pewnie będziecie to robić częściej.
W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę i wysypać ją na stolnicę. Następnie starannie robimy w mące dołek, w którym umieszczamy żółtko oraz dodajemy łyżkę roztopionego masła. Następnie doprawiamy szczyptą soli i wlewamy powoli ciepłą wodę. Wyrabiamy nasze ciasto. Kiedy już zagnieciemy nasze ciasto , to zwijamy je w kulę, przykrywamy najlepiej miską i odstawiamy na 20 minut, aby mogło odpocząć .
W międzyczasie gotujemy ziemniaki, które później należy ostudzić, utłuc i wymieszać z bryndzą. Cebule natomiast drobno siekamy i smażymy razem z również drobno pokrojonym boczkiem. Do farszu dodajemy cebulkę, ale bez boczku . Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ciasto kroimy na kilka mniejszych kawałków. Każdy cienko rozwałkowujemy i wykrawamy starannie kółka za pomocą szklanki . Na każde kółko wykładamy farsz łyżką. Brzegi naszych pierogów zlepiamy.

Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od czasy wypłynięcia . Następnie wykładamy nasze smakołyki na talerz i posypujemy skwarkami z boczku i zeszklona cebulką.

Sprawdź ulepszony przez Strzelczyka przepis na chleb w jajku . Zobacz, co warto przygotować na Tłusty Czwartek .